пʼятниця, 16 жовтня 2020 07:25

Колишнього президента повторно затримали

У Киргизстані 10 жовтня спецназівці затримали колишнього президента Алмазбека Атамбаєва. За кілька днів до цього учасники акцій протесту звільнили його з в'язниці разом із колишнім прем'єром Садиром Жапаровим. Політика засудили до 11 років за ґратами за організацію масових заворушень і корупцію. Під час правління випустив кримінального авторитета з в'язниці.

10 жовтня депутати-опозиціонери Киргизстану обрали прем'єром Садира Жапарова. На початку засідання заявили, що в залі 51 депутат. Ще 10 начебто передали відповідні доручення. У Киргизькому парламенті всього — 120 депутатів. Віцеспікер Аїда Касималієва заявила, що це незаконно через відсутність кворуму. Додала, що такі дії можуть кваліфікуватися як насильне захоплення влади.

У Киргизстані після парламентських виборів 4 жовтня виникла політична криза. Люди протестують проти результатів — із чотирьох партій три є провладними. У ніч на 6 жовтня учасники акцій зайняли будівлю парламенту й апарату президента. Звільнили кількох заарештованих політиків.

У столиці Бішкеку в суботу запровадили надзвичайний стан. ЦВК скасувала результати виборів, проте нових не призначила.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього президента повторно затримали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути