Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2018 06:55

Колишнього президента Франції звинувачують у корупції

20 березня паризькі правоохоронці затримали колишнього президента Франції 63-річного Ніколя Саркозі (був при владі з 2007 до 2012 року). Висунули обвинувачення в корупції та незаконному фінансуванні передвиборної кампанії за рахунок лівійського диктатора Муаммара Каддафі. Саркозі має півроку, аби оскаржити рішення. Потім справу передадуть до суду.

Кримінальне провадження відкрили 2013-го. Досі не було обвинувачених. Саркозі погодився відповісти на запитання поліції. 20 березня прийшов у поліцейський відділок. Там його затримали. Допитували два дні з перервою на відпочинок. 21 березня відпустили з-під варти.

Також затримали французького бізнесмена Александра Джурі. Через нього проходили лівійські гроші, припускають.

Разом із Саркозі допитували колишнього міністра внутрішніх справ Франції Бріса Ортефе. Він отримав від лівійців 50 млн євро — понад 1,6 млрд грн, стверджують французькі журналісти. Ортефе перевіз валізи з грошима до Парижа, ­кажуть свідки.

Кандидат у президенти не має права отримувати фінансування кампанії від інших країн та витрачати на неї понад 21 млн євро — майже 678,3 млн грн, за французьким законодавством. Саркозі назвав звинувачення фальшивкою.

2011-го після смерті Каддафі син диктатора Саїф аль-Іслам вимагав, аби Саркозі повернув Лівії отримані кошти. Президент звинувачення відкинув. Назвав їх помстою родини Каддафі.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього президента Франції звинувачують у корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути