Європейський Союз тимчасово зупинить імпорт бразильського м'яса. Країна постачала несвіжий продукт на міжнародний ринок.
Влада Бразилії стверджує, що виробники використовували хімічні речовини для покращення зовнішнього вигляду і запаху м'яса з вичерпаним терміном придатності.
— Висновки санітарних інспекторів просто купували, — каже журналіст із Сан-Паулу Рікардо Ерейра. — Часом продавали повний неліквід. Вимочували у воді з оцтовою кислотою, мили рідким милом. Потім заморожували. Після розморожування пахло нормально. Зараз намагаються довести, що використовували безпечні речовини.
Президент Мішель Темер скликав екстрене засідання з послами низки країн, аби залагодити питання. Запевнив, що національні види м'яса безпечні. На трьох найбільших м'ясопереробних комбінатах країни почали розслідування. Їхніх керівників усунули. Звільнили інспекторів, які продавали неправдиві висновки експертизи.
— Торік кілька компаній попросили змінити постачальників, — говорить власник гуртівні Зуза Кур. — Стверджували, що м'ясо несвіже, а платили за вищий ґатунок. Я замовив незалежну експертизу. Вся партія була прострочена. Туші підфарбували й вимочили в олії з оцтом. Той комбінат працював із російськими і китайськими клієнтами. Ми зв'язалися з кількома середніми фермерами і приватною бійнею. Після того проблем не маю. На складах великих комбінатів повний безлад. М'ясо лишають не в холодильниках на кілька днів. По ньому ходять ногами. У курячі цехи не можна зайти. За кілометр смердить тухлим.
Бразилія — найбільший у світі експортер яловичини та птиці. Припинення продажу м'яса може підірвати економіку країни. Зараз Бразилія переживає найгірший економічний спад в історії.
Коментарі