середа, 19 березня 2008 17:31

Базу підводних човнів Третього Рейху продають у Німеччині

Німецький уряд продає завод із будівництва підводних човнів "Валентин", зведений фашистами 1943 року. Утримання колишнього найбільшого бункера з тих, що залишилися, коштує країні $880 тис. на рік.

Гітлер, стурбований тим, що німці програвали на воді, наказав звести секретний завод для виробництва надпотужних підводних човнів. За задумом фюрера, "Валентин" кожні 56 годин мав виготовляти човен.

Над будівництвом неподалік міста Бремен на півночі Німеччини працювало майже 12 тис. в"язнів концентраційних таборів. Бункер має 426 м завдовжки, 97 м завширшки та 25 м заввишки. Стіни — 7 м завтовшки.

Позаду заводу звели басейн, з якого підводні човни мали плисти до річки Везер, а звідти — до Північного моря. Проте жодна субмарина так і не вийшла за межі "Валентину".

Бункер збудували за 1,5 року. Навесні 1945 року його дах пошкодили британські бомбардувальники. "Валентин" відремонтували за місяць, однак у травні 1945-го війна скінчилася.

У повоєнні роки німецький уряд планував підірвати бункер. Для цього знадобилося би 500 т вибухівки. Спеціалісти попереджали, що в результаті вибуху будуть повністю зруйновані прилеглі території. Тому бункер не знищили.

Окрім того, незадовго до операції були знайдені воєнні архіви, де зазначалося, що під час будівництва "Валентину" загинуло понад 4 тис. людей. В"язні концтаборів помирали від виснаження, іноді їх забивали до смерті охоронці.

Початкову ціну за бункер ще не встановили.

Зараз ви читаєте новину «Базу підводних човнів Третього Рейху продають у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути