пʼятниця, 29 вересня 2017 05:50

Аравійки отримали право сідати за кермо

Саудівська Аравія втратила статус єдиної країни в світі, де жінки не могли сідати за кермо. Цього тижня всі — і найвищі релігійні консультанти, і міністри, і король — погодилися скасувати цю заборону. 27 вересня вийшов потрібний декрет.

Починаючи з 1990-х, проблема водіння машини жінками регулярно виринає на поверхню. Зазвичай саудитки-феміністки влаштовують акцію, а потім вислуховують претензії від впливових шейхів країни. Наприклад, популярна думка — якщо жінка водитиме машину, її статеві органи неминуче деформуються і вона не зможе народити здорову дитину. Також консерватори переживають за відділення жінок від чоловіків. У школах дівчатка й хлопчики навчаються окремо і в різні періоди доби, а в дорожньому русі всі перемішаються. Протести тривали, але завжди придушувалися владою, незважаючи на думку міжнародної спільноти.

Утім, побоювання за статеві органи — не головна причина заборони. Насправді активне життя жінок просто не схвалюється: в Аравії вона має бути якомога пасивнішою і передавати якнайбільше повноважень чоловікам. Як же бути, якщо зможе сама водити машину? Це асоціюється з образом незалежної жінки, якій чоловік не дуже й потрібний. Це суперечить картині світу більшості саудитів. Водночас у селах країни можна подеколи зустріти жінок, що безперешкодно керують машиною. Чоловіки там більш зайняті, ніж у містах. Селянки, сідаючи за кермо, вивільняють час чоловіка, допомагають йому і економлять видатки, приміром, на таксі. Тож більшою мірою саме з економічних міркувань і почалося неформальне схвалення жінок-водіїв.

Стало зрозуміло, що видатки на водіїв добряче б'ють по кишені чоловіків і забирають час, який вони могли б присвятити роботі. Якщо чоловік працюватиме менше, страждатиме економіка Аравії, повністю залежна від чоловічої праці. Також у країні почали розуміти — якщо не залучати жінок до праці, а отже, до активного життя, фінансовий колапс рано чи пізно настане. "Ще й ціни на нафту впали", — подумали урядовці-саудити. Знаково, що найбільш затятими були релігійні діячі. А зараз найвищий їхній орган — консульство релігійних науковців — схвалив декрет короля. Навіть найбільш консервативна релігія йде на поступки, якщо заборона незручна чи потребує великих фінансів.

Зараз ви читаєте новину «Аравійки отримали право сідати за кермо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути