пʼятниця, 17 серпня 2018 00:00

50 тисяч людей вийшли на протести проти корупції

Понад 50 тис. мітингарів виходять на вулиці столиці Румунії Бухареста в п'ятницю 10 серпня. Вимагають переобрати парламент. Бо нинішній опирається боротьбі з корупцією, стверджують. У сутичках із поліцією травми отримують щонайменше 450 осіб.

Новий парламент має складатися із 300 сенаторів, 100 з них — представники діаспори. Треба створити уряд технократів — щоб кожен міністр був досвідченим фахівцем очолюваної галузі, вимагають демонстранти. Зібрання проходить на площі Перемоги перед будівлею уряду.

Протести організувала румунська діаспора. Причинами називають зростання корупції, низьку зарплату в країні та спроби правлячої соціал-демократичної партії послабити судову владу.

— Хочемо сучасні дороги та школи. А не роздавати хабарі праворуч і ліворуч, — каже Ілеана Ангел. Із чоловіком приїхали на мітинги з Іспанії.

— Мене непокоїть розкрадання у владній верхівці, — каже 60-річний Влад. Прізвища не називає. Вперше за 30 років приїхав додому з американського Нью-Йорка.

Частина протестувальників намагається прорватися через поліцейський кордон до урядової будівлі. Кидають у поліцію пляшками та бруківкою.

Правоохоронці відповідають сльозогінним газом, перцевим спреєм. Застосовують водомети. Б'ють кийками демонстрантів. Це перше застосування сили проти мітингарів за майже два роки антикорупційних акцій. Серед постраждалих — 35 поліцейських.

"Справжня демократія дає кожному право на протест. Насильство неприпустиме, незалежно від політичних поглядів", — пише у "Фейсбуку" президент країни Клаус Йоганніс.

Мітинги продовжуються у вихідні. Дехто лишається на всю ніч, установлюють намети. Тисячі людей виходять на вулиці інших міст, зокрема великих Клуж-Напока, Констанца, Ясси, Сібіу.

Близько 15 тис. збираються в неділю. Тримають плакати "Корупція вбиває. Відставка", кричать: "Злодії. Злодії". Розмахують прапорами Румунії, США, НАТО та Євросоюзу. Запалюють ліхтарики на телефонах і підіймають їх угору.

У понеділок на протести виходить майже 2 тис. чоловік.

У Румунії працює Національний антикорупційний директорат — аналог українського Національного антикорупційного бюро. 2013-го його очолила Лаура Кодруца Кевеші. Є генеральним прокурором країни 12 років. За цей час засудили понад 90 колишніх міністрів, сенаторів, депутатів і олігархів.

2013-го директорат розслідував корупційні справи проти тисячі чиновників. Серед них — колишній прем'єр Віктор Понта із соціал-демократичної партії, що нині при владі. Отримала більшість у парламенті 2016-го.

У лютому цього ж року депутати запропонували звільнити ув'язнених корупціонерів. Хотіли замінити тюрму штрафом у 200 тис. євро — 6,3 млн грн. Скасували відповідальність для тих, хто отримав хабар менше 43 тис. євро — 1,3 млн грн. Румуни вийшли на акції протесту й домоглися скасування амністії. Але справу проти Понти закрили.

У липні президент Йоганніс звільнив Кевеші з посади голови директорату.

Румунія — одна з найбідніших європейських країн, що розвиваються. Визнана найбільш корумпованою країною ЄС.

3,6 млн румунів живуть і працюють за кордоном, за даними Організації Об'єднаних Націй. Це чверть населення країни. Щороку відправляють на батьківщину 4,4 млрд євро — 137,7 млрд грн.

— Румунію вважають зразком для України в питаннях протидії корупції. Якщо боротьбу почнуть згортати, це стане сигналом для країн Східної Європи, що перемогти корупціонерів неможливо, — вважає експерт ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук.

Зараз ви читаєте новину «50 тисяч людей вийшли на протести проти корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути