пʼятниця, 13 липня 2018 05:45

12 дітей 17 днів провели в печері

"Ми не впевнені, чи це диво, чи наука, чи щось інше. Усі 13 "Диких кабанів" назов­ні", — написали на сторінці у соцмережі "Фейсбук" тайські морські піхотинці 10 ­липня.

Того дня з печери Тхам Луанг на півночі Таїланду підняли останніх членів місцевої юнацької футбольної команди "Дикі кабани" та їхнього тренера 25-річного Екапола Чантавонга. Вони пробули під землею 17 днів.

Порятунок проводили в три етапи. 8 і 9 липня на поверхню підіймали по четверо футболістів. 10-го разом з останньою групою вивели тренера. Операція почалася о 22:00 за місцевим часом і тривала близько двох годин.

— Це найскладніша місія, в якій ми брали участь, — кажуть аквалангісти.

Члени команди перебували на відстані 4 км від виходу з печери. Їм довелося долати вузькі тунелі та слизькі скелі, пливти проти течії. Кожного супроводжували двоє аквалангістів.

У двох футболістів після виходу з печери виявили інфекцію в легенях. Інші — здорові, зазначають медики. Дехто попросив хліб із шоколадною пастою. Їм дозволили.

Моральний стан дітей у нормі, бо тренер Екапол Чантавонг навчив їх медитувати, розповідають журналісти. Чоловік 10 років навчався в буддистському монастирі. Коли команду знайшли, вони якраз перебували в стані медитації.

"Тепер я можу спати спокійно. І хоч одну ніч бачитиму хороші сни. Хочу обійняти їх. А від тренера чекаю пояснень, як вони опинилися в печері", — говорить старший тренер команди Ноппарат Кантавон.

Діти пішли на прогулянку до печери й зникли 23 червня.

За дев'ять днів їх знайшли двоє британських дайверів із рятувальної команди. Через сезон дощів печеру затопило. Усього в операції з порятунку взяли участь близько 3 тис. військових та експертів із різних країн світу, у тому числі троє з України. 6 липня в печері загинув колишній спецпризначенець 38-річний Саман Куман.

Зараз ви читаєте новину «12 дітей 17 днів провели в печері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути