середа, 23 грудня 2020 14:42

У Китаї штрафуватимуть за харчові відходи чи недоїдені страви

У Китаї штрафуватимуть за харчові відходи чи недоїдені страви
Китайці обідають в ресторані KFC в Пекіні / Getty Images

У Китаї запровадять новий закон про харчові відходи і штрафуватимуть за пропаганду переїдання.

Новий закон, натхненний кампанією глави КНР Сі Цзіньпіна про порожні таці, передбачає, що ресторани зможуть штрафувати відвідувачів за залишену їжу. Також новий закон, передбачає покарання для підприємств, які пропагують марнотратне використання продуктів харчування. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які українські продукти мають популярність за кордоном

У серпні китайський лідер Сі Цзіньпінь сказав, що кількість їжі, викинутої на смітники в країні, шокує і засмучує. Він заявив, що марнотратство - ганебно, а ощадливість - почесно.

У рамках кампанії, місцева влада приступила до реалізації програм скорочення харчових відходів і заохочення закладів громадського харчування до обмеження замовлень на одну страву менше, ніж кількість відвідувачів у групі. Також заборонили пропагувати переїдання.

Відповідно до нового закону, закладам громадського харчування загрожують штрафи, якщо спонукають замовляти надмірну кількість їжі та робити очевидні зайві витрати. Правопорушників спочатку попереджатимуть, а потім штрафуватимуть до $1530, якщо зафіксують повторні порушення. Закон також дозволить ресторанам стягувати з відвідувачів доплату за залишки їжі.

Законопроєкт передбачає штрафи для ЗМІ - радіо, телебачення чи онлайн-медіа, які публікують чи розповсюджують рекламу купівлі надлишків харчів чи переїдання. Порушення може обійтися масмедіа штрафом і закриттям до виправлення.

У звіті Китайської академії наук йдеться, що 2015-го жителі великих міст, включаючи Пекін і Шанхай, витратили даремно до 18 млн т їжі, чого було достатньо, щоб нагодувати 50 млн людей. У звіті йдеться, що чверть відходів припадає на основні продукти харчування - рис і локшину, і 18% - на м'ясо.

Китай в значній мірі імпортує їжу. Особливо, коли стаються стихійні лиха - такі як повені, які впливають на внутрішнє виробництво і ціни на продукти.

Критики кажуть, що владі радше слід було рекомендувати перейти закладам на менші порції. А також, що виникають труднощі, якщо страва виявиться несмачною.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї штрафуватимуть за харчові відходи чи недоїдені страви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути