неділя, 23 січня 2022 04:37

Статую Рузвельта демонтували за расизм
5

Музей природничої історії США у Нью-Йорку прибрав зі входу статую 26-го американського президента Теодора Рузвельта на коні.

Скульптура зображувала Рузвельта верхи на коні з індіанцем та африканцем обабіч нього, повідомляє CNN.

Фото: Reuters

"2020-го пам'ятку назвали такою, що представляє темношкіре й корінне населення США як підневільне й расово нижче. У червні того ж року на тлі протестів Black Lives Matter музей попросив владу Нью-Йорка прибрати статую. Місто підтримало пропозицію, але прибрали пам'ятку лише тепер", - ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борці за права темношкірих домоглися знесення статуї звільнення від рабства

Скульптуру почали прибирати 18 січня 2022 року. Завершили демонтаж 20 січня. Тепер фахівці мають відреставрувати площу, де раніше був пам'ятник. Саму скульптуру не знищать, її перевезуть до президентської бібліотеки Рузвельта у штаті Північна Дакота. Відкриття бібліотеки запланували на 2026 рік, там зазначили, що уклали довгострокову угоду щодо пам'ятника.

Статую Рузвельта відкрили в 1940 році у межах більшого меморіалу на честь 26-го президента США. Політик керував Сполученими Штатами з 1901-1909 рік. У 1906 році він отримав Нобелівську премію миру.

На тлі протестів у 2020 році по всьому світу зносили пам'ятники, які у різний спосіб прославляли расизм. Наприклад, у Лондоні прибрали пам'ятник Робертові Мілліґану, який був підприємцем та рабовласником. У Бристолі мітингарі знесли статую работорговця Едварда Колстона.

Зараз ви читаєте новину «Статую Рузвельта демонтували за расизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути