субота, 30 січня 2021 13:38

Black Lives Matter номінували на Нобелівську премію миру

Black Lives Matter номінували на Нобелівську премію миру
Він пояснив номінацію тим, що заклик руху до системних змін поширився по всьому світу. Фото: Reuters

Протестний рух Black Lives Matter висунули на Нобелівську премію миру 2021 року. Відповідні документи подав депутат норвезького парламенту від "Соціалістичної лівої партії" Петер Ейде. Він пояснив номінацію тим, що заклик руху до системних змін поширився по всьому світу.

Політик повідомив, що рух "змусив країни поза межами США боротися з расизмом у своєму суспільстві", повідомляє The Guardian.

"Вважаю, що однією з головних проблем Америки, Європи та Азії є зростання конфліктності на основі нерівності. Black Lives Matter став дуже важливим світовим рухом з боротьби проти расової несправедливості", - написав він у документі.

Також Ейде зазначив, що був вражений тим, як рухові Black Lives Matter вдалося "мобілізувати людей з усіх груп суспільства, а не лише з афроамериканців". Він відкинув критику про те, що протестний рух став причиною насильства у США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США очікують неприємних "сюрпризів" від прихильників Трампа

"Дослідження показали, що більшість демонстрацій, організованих Black Lives Matter, були мирними. Звичайно, траплялися випадки, але більшість з них були спричинені діяльністю або поліції, або контрпротестувальників", - сказав депутат.

Історія афроамериканця Джоджа Флойда, який помер 25 травня після того, як був затриманий поліцією у Міннеаполісі, спричинила хвилю протестів проти неправомірних дій поліції. Мирні протести у багатьох містах США супроводжувалися погромами та грабежами: люди підпалювали і трощили автівки й крамниці.

Зараз ви читаєте новину «Black Lives Matter номінували на Нобелівську премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути