Ексклюзиви
неділя, 22 жовтня 2023 09:10

Смертоносний ураган розтрощив декілька країн
8

Фото: normpost.ru

22 жовтня 1998 року на заході Карибського моря сформувався ураган Мітч. Він швидко досяг п'ятої, найвищої, категорії. Вийшов на берег Гондурасу, пройшов кілька країн Центральної Америки і штат Флориду.

21 жовтня 1998 року на південь від Карибського архіпелагу сформувалася тропічна область низького тиску. Через добу вона перетворилася в тропічний шторм, який поступово посилювався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертельні повені в Індії та Непалі: сотні загиблих і поранених

Ураган не вщухав до 9 листопада. В цей день він наблизився до Британських островів і найбільше вдарив по Центральній Америці.

Ураган призвів до рекордних опадів у Гондурасі, Гватемалі та Нікарагуа. Загинуло і зникло безвісти понад 11 тис. осіб. Мітч став другим за кількістю смертей після Великого урагану 1780-го, який забрав 27,5 тис. життів.

Ураган пошкодив 70% інфраструктури в Гондурасі. Абсолютна більшість автошляхів, мостів і аеропортів були знищені. Допомогу постраждалим надавали із запізненням через відсутність вертольотів і відповідного водного транспорту. Знищено майже 70% сільськогосподарського врожаю: сховища кави - основного експортного продукту, а також великі посівні поля. Економічні збитки досягли $5 млрд за цінами 1998 року.

"Природне лихо відкинуло країну на 50 років назад в економічному розвитку. Ураган знищив у країні близько 35 тис. домівок і пошкодив 50 тис. Залишивши без даху над головою 2,7 млн людей", - говорить тодішній президент Гондурасу Карлос Роберто Флорес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужний ураган Олаф налетів на Мексику: швидкість вітру сягає 155 км/год

Північний схід Нікарагуа також постраждав від стихії. Рясні опади призвели до того, що вулканічне озеро Касіта вийшло з берегів і затопила прилеглі будинки. Постраждалим районам не вистачало питної води, продовольства, швидко поширювалися хвороби. Країна втратила врожай. 700 тис. осіб залишилася без житла.

Трагічні наслідки від стихії виникли й через те, що фахівці не виявили вчасно і не попередили про ураган. Крім того, інфраструктура цих країн виявилася абсолютної непідготовлена до подібних природних явищ.

Великий антильський ураган - це найсмертоносніший тропічний циклон Північноатлантичного басейну за всю історію спостережень. Ураган бушував з 10 по 16 жовтня 1780 року. Жертвами стихії стали понад 27,5 тис. осіб на Малих Антильських островах.

Зараз ви читаєте новину «Смертоносний ураган розтрощив декілька країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути