пʼятниця, 16 вересня 2022 11:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля" – Евген Чолій

Західний світ має зрозуміти, що українські війська захищають всю Європу. Москва чинить в Україні злочини геноциду, за що її військово-політичне керівництво і пропагандистів притягнуть до відповідальності очно чи заочно, на рівні окремих країн і міжнародних інституцій. Визнання РФ країною-спонсором тероризму допоможе конфісковувати російські гроші та майно в країнах Заходу та віддавати їх Україні як репарації. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів канадський юрист українського походження Евген Чолій. Він очолює громадську організацію "Україна-2050".

Ваша організація презентувала результати моніторингу російської пропаганди за пів року до 24 лютого. Яких висновків дійшли?

Маємо 168 учасників із 56 країн, які на волонтерських засадах моніторять медіа 42 мовами, починаючи з 4 червня 2021 року. У звіті за півроку до вторгнення Росії виділили п'ять головних метанаративів. Головних напрямків російської пропаганди, які розбили на менші наративи.

Перший метанаратив Кремля – "Україна – недодержава". Він заперечує існування українського народу як окремого від російського і всіляко дискредитує українську державність. У ньому є такі наративи: "українці та росіяни – один народ", "історично Україна була периферією, окраїною Російської імперії, а українці прикордонниками", "в України немає власної історії та мови", "Україна виникла в результаті дій більшовиків та Леніна", "Україна краде в Росії козацькі традиції", "економічний занепад України є неминучим".

Російська пропаганда переконує, що владу в Україні захопили неонацисти

Другий метанаратив – "українська влада є нацистською, нелегітимною". Він має дискредитувати українську владу та розколювати українське суспільство. У ньому є такі наративи: "українська влада перебуває під зовнішнім управлінням США", "владу в Україні захопили неонацисти", "Майдан – збройний державний переворот за підтримки західних спецслужб, що призвів до втрати Криму і громадянської війни в Україні, а також погіршення життя українців". Що "громадянська війна в Україні після 2014 року ніяк не пов'язана з діями Росії. Агресором є сама Україна, яка веде війну проти свого народу", "війну в Україні підтримують в інтересах і за сприяння українських олігархів", "українці не задоволені своєю владою, що незабаром призведе до масових протестів". Також, що "Кримська платформа" – неонацистський майданчик з посягання на територіальну цілісність Росії", "газотранспортна системи України з транзиту російського газу в Європу є ненадійною, як і Україна як партнер для постачання енергоресурсів, тому побудова "Північного потоку-2" виправдана".

Що ще росіяни поширюють?

Третій метанаратив – "Захід експлуатує Україну і є деструктивним для світового порядку". Він має представити Захід на чолі зі США як експлуататора України в геополітичних інтересах Америки та загрозу світовому порядку, а також мав формувати в українському суспільстві недовіру до країн Заходу. У рамках цього метанаративу такі наративи: "США обманюють світ заявами про підготовку Росією нападу на Україну, а справжній їх мотив – демонізувати РФ", "Захід хоче використати Україну, щоб послабити Росію, і підштовхує Україну до війни, однак ніяк не допоможе у разі нападу РФ", "нові штами коронавірусу – частина модернізації біологічної зброї, випробування якої проводять на українцях в секретних лабораторіях в Україні під керівництвом США", "перша зустріч президента США Джо Байдена з українським колегою Володимиром Зеленським нічого не означає для США, а для України не принесе результатів, бо в Америки немає серйозних інтересів щодо України", "Північний потік-2" не загрожує енергетичній безпеці ЄС, а посилює, завдяки збільшенню потужностей та зниженні ціни", "Росії дали обіцянки щодо відмови від розширення НАТО на держави колишнього "Східного блоку".

Четвертий метанаратив – "російська національна меншина в Україні – об'єкт утисків". Мовляв, "в Україні триває незаконне насильницьке витіснення всього російського – мови, церкви, історії, культури і насильницька українізація через "мовний закон", "в Україні відбувається дискримінація та приниження росіян як меншини через закон про корінні народи", "в Україні панує безпрецедентний неонацизм і антисемітизм, а пам'ять про "велику вітчизняну війну" та СРСР дискредитують", "вселенський патріарх розколює православ'я", "Україна здійснює репресії щодо проросійських ЗМІ".

Росія залякує НАТО і США війною

П'ятий метанаратив – "існує зовнішня загроза для Росії". Він направлений на залякування України, НАТО і США війною, представлення їх як агресорів, які планують військово повернути окуповані Росією території Донбасу. Та виправдати потребу вирішення Росією "українського питання" та конфлікту на Донбасі воєнним шляхом. У рамках цього метанаративу ми помітили такі: "Росія є мирною державою і нікому не загрожує", "Україна – агресор і готується воєнним шляхом повернути окуповані території Донбасу", "країни НАТО окупували Україну, на її території діють тисячі військових США і країн Альянсу, є військові об'єкти та інфраструктура НАТО", "Україна діє проти Мінських угод, зриває мирний процес", "українські війська деморалізовані й не хочуть воювати", "українські війська обстрілюють населення та цивільну інфраструктуру так званих ЛНР і ДНР, "українські війська чинили геноцид на Донбасі", "провокації Києва можуть змусити РФ застосувати армію для вирішення конфлікту на Донбасі", "Україна не зможе протистояти у війні з Росією та програє її, за різними оцінками, від кількох годин до кількох днів".

Наша місія продовжує роботу і до кінця жовтня представимо третій звіт. Він висвітлюватиме дезінформацію, яку Росія поширює в світі після 24 лютого.

Автор: Фото Евгена Чолія
  Евген Чолій народився в 1959 році в Монреалі, Канада. Канадський юрист українського походження. Із 1982 року - член Палати адвокатів Квебеку та старший партнер однієї з найбільших адвокатських фірм регіону Lavery, de Billy. Від 2012 року - у довіднику «Найкращі юристи в Канаді». Президент «Світового конґресу українців» у 2008-2018 роках. Доктор Honoris causa Національного університету «Львівська політехніка» і Національного університету «Києво-Могилянська академія». З 2019 року – президент ГО «Україна-2050». З 2019 року – президент «Києво-Могилянської фундації Канади», неприбуткової організації, яка підтримує «Києво-Могилянську академію». У 2020 році призначений почесним консулом України в Монреалі.
Евген Чолій народився в 1959 році в Монреалі, Канада. Канадський юрист українського походження. Із 1982 року - член Палати адвокатів Квебеку та старший партнер однієї з найбільших адвокатських фірм регіону Lavery, de Billy. Від 2012 року - у довіднику «Найкращі юристи в Канаді». Президент «Світового конґресу українців» у 2008-2018 роках. Доктор Honoris causa Національного університету «Львівська політехніка» і Національного університету «Києво-Могилянська академія». З 2019 року – президент ГО «Україна-2050». З 2019 року – президент «Києво-Могилянської фундації Канади», неприбуткової організації, яка підтримує «Києво-Могилянську академію». У 2020 році призначений почесним консулом України в Монреалі.

Які головні висновки з наративів російської пропаганди? Чи головна думка, що Москва прагне показати світу, що української держави та нації не існує, а сама країна – помилка?

Так, у цьому суть їхньої кампанії. В презентації нашого звіту були зазначені слова колишнього чемпіона світу з шахів та відомого російського опозиціонера Гаррі Каспарова. Він сказав: "Завдання пропаганди полягає не лише в тому, щоб дезінформувати чи просувати свій порядок денний, але теж вражати критичне мислення та знищувати правду".

Російська дезінформація старається різними способами довести всі тези, які Путін написав в есе від 12 липня 2021 року "Про історичну єдність українців і росіян".

Москва намагалася показати світу, що нібито Захід є агресором

Тобто російська дезінформація старається заперечити існування українського народу як окремого зі своєю історією і культурою, мовою і територією. Заперечити українську державність. Старалася це нав'язати світу та готувала ґрунт для російського вторгнення. Москва намагалася показати світу, що це сталося під тиском чи за допомоги США і НАТО, що нібито Захід є агресором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна на виснаження не завершиться остаточною воєнною перемогою" – Ярослав Грицак

Коли 2008 року Росія напала на Грузію, багато хто на Заході казав, що невідомо, хто на кого напав – росіяни на грузинів чи навпаки. Після 24 лютого на Заході практично всі однозначно стали на українську сторону щодо визначення агресора і жертви. Чи можна казати, що російська пропаганда втратила вплив у Західних країнах?

Так, частково, завдяки роботі масмедіа, таких організацій, як наша, та інших урядових і неурядових структур, які слідкують, виявляють і протидіють російській дезінформації. Завдяки численній кропіткій праці в західному світі склався образ російської агресивної пропаганди. Багато хто тепер добре розуміє, якою є ситуація в Україні. Тому дезінформаційна кампанія Росії не надто спрацювала.

Російська дезінформація – частина російської агресії. Її робота дуже небезпечна

Однак це не означає, що маємо скласти руки і перестати працювати. Як каже прислів'я, у брехню, повторену 10 разів, якщо їй ніхто не заперечує, хтось точно повірить. Російська дезінформація – частина російської агресії. Її робота дуже небезпечна. Слід мати стратегію виявлення і протидії. Щоб дати зрозуміти суспільству її приховану суть, викрити цілі, відповідним способом озвучити та деактивувати.

Українські експерти говорять, що увага до України в західних країнах періодично спадає. Чи "Україна-2050" працює над приверненням уваги західних суспільств до війни в Україні, щоб їхня влада тримала справу в фокусі уваги, а керівництво продовжувало допомагати нам зброєю і гуманітарною допомогою?

Постійно, і не тільки "Україна-2050", а також українська діаспора. Зокрема, "Світовий конгрес українців", її складові організації в кожній країні. Особливо в Канаді, США, країнах Європи. Українська діаспора в кожній країні пробує якнайбільше озвучувати потреби Києва на різних форумах і майданчиках, звертається до владних структур відповідних країн.

Наприклад, я виступав перед парламентською комісією в Канаді, що Росія здійснює геноцид в Україні. Аргументував на підставі Конвенції ООН про геноцид. Пояснював про російські воєнні злочини і злочини проти людяності, зокрема, про акти геноциду.

Якби сталася аварія, радіація могла б поширитися на ЄС. Радіації не потрібні шенгенські візи.

Постійно звертаю увагу, що Україна – жертва неспровокованої агресії та геноцидної війни. Тому допомога Києву – моральний обов'язок. Стараємося пояснити, що ЗСУ, захищаючи свою територіальну цілісність, фактично захищають Європу.

Даємо конкретні приклади. Росіяни обстріляли Запорізьку АЕС. Там почалася пожежа, яка загрожувала катастрофою. Українські пожежники загасили її під час обстрілу. Якби сталася аварія, радіація могла б поширитися на багато країн ЄС. Радіації не потрібні шенгенські візи. Якщо була б катастрофа на найбільшій в Європі АЕС, то було б мільйони біженців не з України до ЄС, а з Європи на інші континенти. Це один із багатьох прикладів. Тому західні держави мають ще більше допомагати Україні захистити себе. Це найкраща гарантія для майбутнього миру та стабільності в Європі та світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На окупованих територіях Росія ставить небезпечний психологічний експеримент" – Вікторія Романюк

Ви – відомий канадський юрист. Наскільки ймовірний очний чи заочний суд над російським військово-політичним керівництвом і пропагандистами?

Зараз збирають відповідну інформацію і докази, щоб їх можна було представити в судах. Сподіваюся, російське керівництво та військові, які віддають і виконують накази, здійснюючи воєнні злочини і злочини геноциду, постануть перед судом та отримають відповідні покарання.

Є країни, які йдуть шляхом, щоб визнати Росію – країною-спонсором тероризму. Там вона втратить державний імунітет

Йдеться про суди окремих країн чи міжнародні трибунали на зразок Гаазького?

Можуть бути різні шляхи, зокрема, на основі Конвенції про геноцид. Додатково є країни, які йдуть шляхом, щоб визнати Росію – країною-спонсором тероризму. Коли є таке визнання, в цих країнах РФ втрачає державний імунітет. Там можна арештувати російські активи, продавати їх, і відшкодувати збитки Україні. Розглядають різні шляхи, як зробити найшвидше і найбільш ефективно.

Російські високі чиновники, які потрапили в списки санкцій, вже не можуть виїжджати за межі Росії, користуватися майном та рахунками в країнах Заходу. Деякі країни Європи заборонили росіянам в'їзд за спрощеною візою. Буде щораз більший тиск, щоб санкції били по всіх, хто підтримує та здійснює агресію. Також постійно шукають, як закрити юридичні лазівки, якими вони стараються уникати санкцій.

Міністр юстиції України Денис Малюська просить ООН і країни "Великої сімки" як репарації Україні повернути нам $300 млрд із заморожених активів Центробанку РФ в країнах "Сімки". Наскільки реально отримати ці кошти?

Зараз розглядають, як це можна зробити. Одним можливим способом є визнати Росію державою-спонсором тероризму. Така країна втрачає державний імунітет у країнах, де є таке визнання, що дасть змогу арештувати російські активи, продати їх чи передати Україні як репарації.

Інший шлях – відповідні країни можуть прийняти необхідні закони, які дозволять це зробити.

Російська пропаганда готувала росіян, зокрема, військових до війни та зрощувала ненависть до України

Чи своєю пропагандою російська влада готувала військових та населення до воєнних злочинів та актів геноциду в Україні?

Очевидно, дезінформація, яку поширювала російська влада вдома та за межами РФ, мала різні цілі. Готувала росіян, зокрема, військових до війни та зрощувала ненависть до України, підштовхувала Захід не втручатися в майбутню агресію та провокувала розкол в українському суспільстві. Це була багатогранна кампанія, щоб послабити західну допомогу та саму Україну, готувала ґрунт для вторгнення.

Після злочинів у Бучі Путін нагородив військових, які там були. Заявив в указі, що їхня поведінка – приклад до наслідування. Тому війська розуміли, що злочини, які чинять в Україні, мають підтримку Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Наскільки російське суспільство масово і глибоко отруєне імперськими шовіністичними ідеями і чи є шанс їх подолати?

Російська пропаганда дуже сильно вплинула на росіян. Велика частина з них не має доступу російською мовою до правдивої інформації. Багато хто не хоче її шукати. Звикли жити в задзеркальному світі російської пропаганди. Очевидно, вона має вплив на російське суспільство. Особливо там, де обмежений доступ до альтернативної інформації.

Є значна частина росіян, які мають імперські погляди. Вважають, що українці, які не хочуть підкорятися Росії, заслуговують на знищення

Пропаганда роками ефективно формує громадську думку в Росії. В частини населення є доступ до правдивої інформації. Але також є великий відсоток тих, хто підтримує агресивну війну проти України. Причини можуть бути різні. Зокрема, страх репресій. Є значна частина тих, хто має імперські погляди. Вважають, що українці, які не хочуть підкорятися РФ, заслуговують вторгнення та насильства зі сторони Росії.

Як Україні жити і розвиватися поруч з агресивним сусідом, який може щоразу знову напасти, навіть після нашої перемоги?

Після того, як Україна виграє війну, західні держави мають якнайскоріше та щонайбільш ефективно допомогти Україні захистити себе. Одна з цілей "Україна-2050" – сприяти швидшому входу України в ЄС та НАТО. Щоб країна змогла скористатися з гарантій статті 5 статуту НАТО про колективний захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Який сценарій розвитку подальших подій в Україні?

Україна вже не дала Росії реалізувати перший їхній план – захопити столицю, окупувати країну з ліквідацією владних структур та взяттям під контроль всієї країни. Він мав тривати кілька днів.

Другий провальний план – захоплення цілого Донбасу до початку травня.

Зараз Україна активно звільняє окуповані території. З часом відвоює всі землі та повністю відновить територіальну цілісність. Далі з допомогою Заходу має гарантувати свою безпеку, щоб у будь-який момент могти захистити себе.

На превеликий жаль, Україна платить високу ціну людськими життями військових і цивільних, знищенням українських міст і сіл, руйнаціями. Це величезні втрати людей і майна.

Україна заслуговує на повну підтримку Заходу, щоб прискорити перемогу

Сьогодні величезним коштом Україна захищає свою територіальну цілісність і Європу. Наближається до перемоги. Питання лише в ціні людських життів і руйнувань. Тому Україна заслуговує на повну підтримку Заходу, щоб прискорити перемогу. А після – змогти відбудувати країну, зробити її потужною, демократичною, європейською.

Якою є доля путінського режиму після поразки росіян в Україні?

Сподіваюся, що відповідальні за геноцидну війну постануть перед судами і їх покарають, відповідно до злочинів, які вчинили. Щодо самої Росії, коли програє, можливо, що там зміниться керівництво і в нової влади буде менше імперіалістичних намірів, зазіхань на сусідні країни.

З часом у росіян нарешті виникне питання: навіщо було починати війну

Масштабні втрати росіян допоможуть їм зрозуміти, що ця війна була з їхньої сторони непотрібною. Що не дала нікому з них нічого корисного, а саме населення стало бідніше та відчуватиме ефект санкцій Заходу, які лише збільшуватимуться. З часом у росіян нарешті виникне питання: навіщо було починати війну, яка принесла тільки біду і горе для них самих, не кажучи про українців.

Зараз ви читаєте новину «"Путін нагородив військових, які були в Бучі. Дав сигнал, що злочини мають підтримку Кремля" – Евген Чолій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути