понеділок, 15 серпня 2022 08:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Стратегія адміністрації президента Джо Байдена змінилася від підтримки України, щоб не програла, до розуміння потреби нищівної російської поразки. Союзники під керівництвом США даватимуть Україні дедалі більше необхідної зброї, особливо, якщо бачитимуть українські успіхи на полі бою та звільнення окупованих території на півдні. Опція визнати РФ країною-спонсором тероризму – на столі в Білому домі. Але наразі до неї не вдаються, бо вважають зайвою. Якщо Москва програє, то є ризик, що Путін піде на крайні кроки, зокрема, щодо ядерної зброї. Але нищівна поразка росіян – єдиний шлях до миру в Європі. Про це Gazeta.ua розповів Стівен Бланк, американський експерт з питань безпеки та зовнішньої політики.

Як змінився підхід Білого дому щодо військової підтримки України протягом останніх місяців?

Відколи розпочалася війна адміністрації Байдена стало рухається в напрямку до більшої фінансової та військової підтримки України, включаючи різного роду зброю, яка надходить з перших днів.

Можливо, протягом певного часу справді був підхід не дати вам програти, але він дедалі більше змінюється на користь України. Незабаром абсолютно зміниться. Бо Росія ніколи не зупиниться, поки не зазнає поразки.

Єдиний шлях зупинити тривалу війну – щоб Росія програла. У таку перспективу тепер багато хто вірить

Єдиний шлях зупинити тривалу війну – щоб Росія зазнала поразки. У таку перспективу тепер багато хто вірить. Зокрема, в адміністрації Байдена. Вони певний час дозрівали до цього.

Сподіваюся, Білий дім зрозуміє, що російська військова машина має бути розгромлена. Єдиний шлях, щоб досягти цього не лише для США, а й для Заходу, давати значно більшу економічну та військову підтримку Україні.

Підтримувати економічно, аби український уряд міг нормально функціонувати. Уже є практичні рішення. Закордонні кредитори України 10 серпня підтримали прохання Києва про дворічне заморожування виплат за міжнародними облігаціями на $20 млрд. Цей крок дозволить розореній війною країні уникнути дефолту за боргами.

Також Америка очолила західну коаліцію з постачання Україні зброї, щоб ви мали чим битися.

Цілі визначає сама Україна. Вашингтон підтримуватиме Київ у їх досягненні

Яка тепер стратегічна ціль США у російсько-українській війні?

Цілі визначає сама Україна. Вашингтон підтримуватиме Київ у їх досягненні.

Не знаю, чи зараз ціллю США є викинути росіян з Донбасу та Криму, чи лише з територій, зайнятих з лютого. Якщо справді американська політика каже, що допомагатимемо українцям досягати всіх цілей, які ставлять перед собою, то, відповідно до того, що каже президент Володимир Зеленський, ціль обох – вигнати росіян з усієї України.

Американська аналітик Мелінда Гагарін каже, що в команді Байдена є "голуби" на чолі з радником з національної безпеки Джейком Салліваном, які за пошук діалогу з Росією, та "яструби" на чолі з держсекретарем Ентоні Блінкеном. Який їхній рівень впливу на рішення президента?

Не погоджуюся, що є "голуби" та "яструби" в адміністрації. Поза цією війною, є інші теми для діалогу між Москвою та Вашингтоном з багатьох питань. Звісно, їм дуже складно говорити про щось в тіні України. Але ці дві найбільші ядерні сили мають свій порядок денний. Можливо, в аналізі Мелінди була рація, коли характеризувала певних посадовців адміністрації в їх ставленні до українських справ.

Врешті, Байден має спускатися до того, щоб в США був бодай якогось рівня діалог із Росією. Зараз єдиний шлях яким можемо дійти до цього діалогу – через військову поразку Росії.

Автор: Фото з архіву Стівена Бланка
  Стівен Бланк – 72 роки, американський експерт із російської зовнішньої та оборонної політики, відносин на пострадянському просторі. Провідний експерт з європейської та азійської безпеки.   Народився у Нью-Йорку. Здобув ступінь бакалавра з історії в Пенсільванському університеті. Ступінь магістра та доктора філософії з історії Росії в університеті Чикаго. У 1979-1980 роках – доцент із російської історії в Каліфорнійському університеті. Пізніше – доцент кафедри історії Росії у Техаському університеті в Сан-Антоніо, професор радянських досліджень у Центрі аерокосмічної доктрини, досліджень та освіти Авіаційного університету на авіабазі Максвелл. У 1989-2013 роках - професор національних студій з безпеки у Військовому коледжі армії США. Працював старшим науковим співробітником «Американської ради із зовнішньої політики», в «Інституті досліджень зовнішньої політики». Консультував ЦРУ, великі аналітичні центри та фонди. Головував на великих міжнародних конференціях у США та за кордоном. Консультував великі корпорації з інвестування на пострадянському просторі. Консультант у компанії, що надає фінансові та глобальні інформаційні послуги Gerson Lehrman Group. Опублікував понад 1300 статей і монографій про радянську, російську, американську, азійську та європейську військову і зовнішню політику.
Стівен Бланк – 72 роки, американський експерт із російської зовнішньої та оборонної політики, відносин на пострадянському просторі. Провідний експерт з європейської та азійської безпеки. Народився у Нью-Йорку. Здобув ступінь бакалавра з історії в Пенсільванському університеті. Ступінь магістра та доктора філософії з історії Росії в університеті Чикаго. У 1979-1980 роках – доцент із російської історії в Каліфорнійському університеті. Пізніше – доцент кафедри історії Росії у Техаському університеті в Сан-Антоніо, професор радянських досліджень у Центрі аерокосмічної доктрини, досліджень та освіти Авіаційного університету на авіабазі Максвелл. У 1989-2013 роках - професор національних студій з безпеки у Військовому коледжі армії США. Працював старшим науковим співробітником «Американської ради із зовнішньої політики», в «Інституті досліджень зовнішньої політики». Консультував ЦРУ, великі аналітичні центри та фонди. Головував на великих міжнародних конференціях у США та за кордоном. Консультував великі корпорації з інвестування на пострадянському просторі. Консультант у компанії, що надає фінансові та глобальні інформаційні послуги Gerson Lehrman Group. Опублікував понад 1300 статей і монографій про радянську, російську, американську, азійську та європейську військову і зовнішню політику.

Байден боїться ескалації з Росією та залучення Америки у війну. Але, тим не менше, дає нам дедалі більше зброї. Й немає ніякої особливої відповіді РФ, тільки більше українців вмирають протягом втраченого часу, як каже генерал Бен Годжес, колишній командувач армії США в Європі. Як факт, що попри те, що Америка дає дедалі більше зброї і ніяк Росія не відповідає, вплине на подальші рішення Байдена?

Байден не хоче допустити ситуації, щоб американські солдати з'явилися в Україні або військові інших країн НАТО. Не хоче допустити прямих взаємних ударів між НАТО та Росією, бо це призведе до непередбачуваної ескалації.

Вашингтон не хоче розширення географії війни, щоб вийшла за межі України

Ми відповідальні не лише за інтереси Америки. Але позаяк США - найбільша потуга в НАТО, то теж враховуємо інтереси союзників по Альянсу в Європі. Вашингтон не хоче розширення географії війни, щоб вийшла за межі України. Це означає збільшення фінансової та військової допомоги зі сторони Заходу, а не лише США. Щоб ви могли самі справитися з росіянами. Маємо значно більше можливостей допомагати більше, ніж робили досі.

З іншої сторони, якщо Росія буде вести до загострення, погрожувати ядерною зброю Україні, це буде перспектива серйозної ескалації, коли НАТО не зможе стояти осторонь. Але Америка діє не лише від свого імені, а від всіх союзників. Відповідно враховує весь час їх інтереси теж.

США надали нам військової допомоги на близько $10 млрд із загального пакету в $40 млрд, підписаного в травні. Загальна військова допомога має бути близько $13 млрд. Що з важливого можемо ще отримати?

Те, чого найбільше потребуєте. Додаткові системи HIMARS, які вже так чудово себе показали, та ракети до них. Можливо, ракет ATACAMS, які точно б'ють на 300 км, і про які просите. Протиракетні системи, щоб розблокувати Чорне море, зняти звідти загрозу і вільніше торгувати. Також протиповітряну оборону, щоб перехоплювати російські літаки та ракети, які атакують мирні українські міста. Може, дійде до того, щоб надати Україні більше танків та літаків, які необхідні. Аби могли ефективніше провести контрнаступ.

Деякі рішення є, деякі обговорюються, щодо деяких нічого немає. Наприклад, говоримо, щоб надати Україні літаки протягом всього періоду війни. Бачимо, як США дають все більше і важливішого озброєння, тож можна очікувати й на них. Це те, що я б дав, якби був на місці людей, які приймають відповідні речення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Українські військові експерти кажуть, що потрібна масштабніша програма навчань українських солдатів, щоб вміли поводитися з новим західним озброєнням, яке поступає до нас. Чи можливі відповідні додаткові програми?

Такі відбуваються і все більше країн долучаються. Зростає кількість людей, які проходять навчання. Не тільки в Україні, а теж в різних країнах центральної та західної Європи. Ці програми цілком можуть збільшити і поглибити відповідно до потреб, бо вже діють у цьому напрямку.

Лендліз має означати, що США будуть позичати зброю Україні, замість того, щоб давати в пакетах допомоги

У жовтні має розпочатися програма лендлізу США. Як це буде на практиці і відрізнятиметься від теперішніх пакетів військової допомоги?

Лендліз має означати, що США будуть позичати зброю Україні, замість того, щоб давати в пакетах допомоги. Водночас, ви берете її в лізинг та повернете після війни. Для Америки - це прямий приклад з Другої світової війни, коли ми позичали Великій Британії есмінці, а вони натомість давали нам в оренду свої військові бази.

Допомога Україні розшириться в рамках певного роду програм. Зокрема, невійськової допомоги

Наприклад, Америка може попросити, щоб в майбутньому Україна надала свою територію під американську військову базу на Чорному морі. Це б зробило російську блокаду в майбутньому практично неможливою. Росіяни б не зважилися атакувати американські військово-морські сили. Це один із варіантів.

Якщо беремо інший приклад із Другої світової - постачання Червоної армії їжею та величезною кількістю вантажівок та інших машин. Це значно посилило її та підвищило мобільність. Тому допомога Україні розшириться в рамках певного роду програм. Зокрема, невійськової допомоги

Мабуть, українська влада була б рада бачити військову базу США на Чорному морі після війни. Який ризик, що звільнення нами окупованих територій підштовхне адміністрацію Байдена давати більше допомоги, щоб пришвидшити прогрес?

Це справді підштовхне США та європейські уряди давати Україні більше підтримки і допомоги. Бо ви надзвичайно ефективно чините опір агресору.

Росія шантажує Україну, ЄС і США, заявляючи, що замінувала найбільшу в Європі АЕС в Запоріжжі. Що можна і варто зробити у відповідь на цей ядерний шантаж і тероризм?

Перш за все, прийміть ці слова за блеф. Немає сенсу їм вірити. Але навіть, якщо так, ми повинні спокійно зробити все, щоб вигнати росіян звідти. Не думаю, що Росія виконає погрози.

Маєте сконцентруватися на звільненні своїх стратегічних територій – Херсону та решти півдня. Не думаю, що бій за АЕС має бути стратегічною ціллю. Її слід обійти та позбавити росіян зв'язку зі станцією, взяти в оточення. Не думаю, що підуть на підрив станції.

Звільнення Херсона відкриє двері для більшої допомоги

Не слід проводити спеціальної військової операції для її звільнення?

Ні. Це занадто ризиковано. Україні варто радше займатися тим, що стратегічно важливіше. Не розпорошувати сили. Звільнення Херсону не лише відкриє двері для більшої допомоги, а теж ще більше загрожуватиме російським військовим базам на півдні, на лівому березі Дніпра, та в Криму. Це шлях до звільнення інших окупованих територій, українського узбережжя та зменшення тиску на Одесу і Миколаїв. Є сенс мати стратегічні пріоритети. АЕС, на мою думку, не має бути таким.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні еліти не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна" - чеський кримінолог Петр Пойман

Чи може Америка визнати Росію країною-спонсором тероризму і які після цього можуть бути наслідки для Москви?

Так, Америка може. Закон щодо цього розроблений. Коли країну визнають спонсором тероризму, США і союзники запроваджують проти неї більше санкцій та покарань. Решта країн не хочуть мати справ із таким відщепенцем.

Багато років вважаю, що Росія є спонсором тероризму. Я про це казав і писав. Але адміністрація Байдена наразі не готова. Очевидно, таке розлютить Москву.

Наразі в Білому домі вважають, що це зробить ситуацію гіршою, не сприятиме завершенню війни. Але такий крок додав би тиску і санкцій проти РФ.

Не думаю, що адміністрація Байдена чи будь-який незалежний аналітик сумнівається, що Росія – спонсор тероризму

Це важливий інструмент, який залишається на порядку денному. Не думаю, що адміністрація Байдена чи будь-який незалежний аналітик сумнівається, що Росія - спонсор тероризму. Проте сам інструмент залишається на столі. Його застосують, якщо буде відповідне рішення.

Україна готується звільняти Херсон та інші частини окупованого півдня. Наскільки вірогідно, що в якийсь момент Путін застосує ядерну зброю, щоб зупинити нас і що у відповідь зробить Америка?

Росія поки що не збирається використовувати ядерну зброю. Вони нічого не досягнуть, якщо її використають. Натомість радіоактивна хмара може накрити саму РФ. Також це буде ескалація війни.

Тобто вони нічого не досягають, а ризики великі. Не маю жодної ідеї, якою буде відповідь США. Чесно кажучи, ніхто не знає, крім обмеженого кола осіб, які приймають відповідні рішення і тримають їх у суворій таємниці. Тому будь-які розмови про це не більше, ніж спекуляції.

Чи Америка побачить приготування до такої ядерної атаки?

Думаю, так, побачать приготування снарядів. Маємо достатньо хорошу розвідку, яка має таке бачити. Будуть ознаки приготувань. Тоді Білий дім заб'є на сполох і почне робити дії, щоб зупинити росіян. Адже невідомо, куди стрелять - по Україні чи країні НАТО. У Альянсу сильні розвідки. Будуть змушені щось зауважити.

Трамп стає дедалі менш підходящим для республіканців

У листопаді відбудуться довибори до Конгресу. Вірогідно, республіканці отримають більшість в одній чи навіть двох палатах. Можливо, серед них буде значна кількість прихильників колишнього президента Дональда Трампа, які виступають за ізоляціонізм Америки. Як вибори можуть вплинути на допомогу США Україні?

Ви могли читати подібні думки в статтях американських журналістів, що республіканці мають великі шанси виграти. Але я був би більш обережний щодо таких прогнозів. Тим паче, там не буде багато прихильників Трампа.

Не думаю, що парламентарі спробують зупинити чи зменшити допомогу Україні, бо щодо цього є неймовірна підтримка американського суспільства. Тим паче, Трамп стає все менш підходящим для республіканців.

Крім того, ще 90 днів до виборів. Це половина часу, відколи розпочалося російське вторгнення. Не думаю, що справи в республіканців настільки добрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо готуватися до довгої війни. Бачимо, що робить артилерія на полі бою" – боєць Ян Трчка

Москва загрожує ЄС припиненням газопостачання взимку, в Європі висока інфляція, обирають нових лідерів. Наскільки великий ризик, що європейці почнуть тиснути на Київ, щоб прийняти тимчасовий мир із Росією в обмін на територіальні поступки?

Ризик завжди існує, але наразі невеликий. Європейці досить сильні. Не думаю, що підуть врозріз зі США й проти інтересів України. Навпаки, підтримка України в Європі буде лише сильнішою.

Україна буде спроможна звільнити деякі з окупованих територій на півдні та сході

Як зараз в американському суспільстві сприймаються події в Україні?

Досі зберігається дуже сильна підтримка України в обох таборах - республіканців і демократів. Й вона буде продовжуватися.

Що найбільш вірогідно відбудеться на українських полях боїв до зими?

Очікую, що Україна буде спроможна звільнити деякі з окупованих територій на півдні та сході, постачання зброї будуть дедалі більшими, що сприятиме цьому. А неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою. Очікую, що дуже скоро Україна зможе ефективно досягти поставлених цілей.

Путін не може дозволити собі навіть думки, що здатен програти

Які перспективи, що активні бойові дії завершаться до середини зими, і як може відбутися їх призупинення з розрахунку сил української та російської сторін?

Путін не може дозволити собі навіть думки, що здатен програти. Бо втратить владу, його режим посипиться. Можливо, в цьому він має рацію. Для нього немає нічого важливішого, ніж залишатися при владі. Це робить ситуацію небезпечною. Війна триматиме настільки довго, доки російські сили в Україні не зазнають нищівної поразки.

З історії Росії знаємо – щоразу, коли програвала війну, трусилися самі основи її державності

Що саме станеться з путінським режимом і Росією, якщо росіяни знають поразки, й ми звільнимо окуповані території?

З історії Росії знаємо – щоразу, коли програвала війну, трусилися самі основи її державності. Так було під час Першої світової, Кримської, війни з Японією.

Якщо Росія програє, її державність буде під сильним тиском зсередини та ззовні. Побачимо суспільне невдоволення, яке може набувати різних форм. Військова поразка поставить під сумнів саме виживання Росії в її нинішніх межах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крах Російської імперії залежить від України" – Ах'яд Ідігов

Майте на увазі, дезінтеграцію, подібну до Чеченської війни, чи криваву революцію на зразок 1917 року?

Не можу передбачати конкретних форм, які набере обурення. Цілком, вірогідно буде значно більший тиск і невдоволення владою. Путін не може собі цього дозволити. У такому випадку справді може зважитися на опцію ядерної зброї, що робить ситуація потенційно ще більш руйнівною та небезпечною.

Остаточна перемога над Росією може зайняти багато років

В одному з інтерв'ю ви сказали, що Росія за природою - Московський ханат, який весь час використовує авторитарне насильство вдома і агресію проти сусідів, відкушуючи шматки чужих територій. Що може Україна та цивілізований світ зробити, щоб Росія перестала бути загрозою?

Єдине, що можна зробити - остаточна перемога над російською армією у війні. Тоді перестане загрожувати. Це єдиний вихід. Слід розуміти, що остаточна перемога може зайняти багато років.

Як Україні відбудовуватися, якщо Росія може щоразу почати нову війну через кілька років?

Просто слід відбудовуватися, щоб країна існувала і розвивалася. Інших варіантів немає. Незважаючи на те, що може зробити Росія. Не можете залишатися в руїнах. Заради майбутнього, бо лише це дозволить згодом інтегруватися в західній структури, отримати членство в ЄС.

Варто повчитися в Ізраїлю, який подібним чином живе десятиліттями і виграє війну за війною, щоразу відбудовує країну і розвиває її

Загроза, що Росія нападе буде ще дуже довго. Слід навчитися давати собі раду. Варто повчитися в Ізраїлю, який подібним чином живе десятиліттями і виграє війну за війною, щоразу відбудовує країну і розвиває її, попри всі загрози та руйнування. Зараз ізраїльтяни практично перемогли всіх ворогів, стали одними з провідних гравців на Близькому сході. Країна має дивовижні економічні та технологічні досягнення. Цей шлях також має пройти Україна.

Як особа, яка дає поради американським інвесторам, що б порадили нашій владі зробити після завершення війни, щоб заохотити американських інвесторів будувати свої заводи та компанії в Україні?

Потрібно створити умови, коли право власності буде захищеним від судового свавілля, позбутися корупції в інституціях, будь-якої залежності від російських енергоносіїв. Відкрити економіку для інвестицій і нових технологій, приєднати інфраструктуру з сусідами в ЄС, в центрально-східній Європі, щоб було більше ниток, які зв'язують Україну з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «"Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути