неділя, 23 травня 2010 18:18

Польські ЗМІ обговорюють можливість приєднання до України Придністров'я

Польські ЗМІ обговорюють можливість приєднання до України Придністров'я

Польське видання "Rzeczpospolita" обговорює можливість приєднання Придністров'я до України внаслідок таємних угод Януковича та Медведєва. Його населення - 555 тис. осіб, з яких 31% молдавани, 30% - росіяни та 29% - українці.

Придністров'я проголосило незалежність у 1990 році. Досі її ніхто не визнав. Росія утримує в бунтівному регіоні військовий контингент у півтори тисячі солдат, яких Москва називає "миротворцями".

Газета цитує відоме висловлювання голови комітету ВР, "бютівця" Олега Білоруса, згідно з яким Росія нібито запропонувала нашій країні "Ми вам Придністров'я, а ви нам - Молдову". Проте, в інтерв'ю "Rzeczpospolita" сам Білорус відмовився від своїх слів.

"Я лише сказав, що певні держави збільшують свій вплив на Молдову, а інші - на Придністров'я, розміщуючи там військові бази. Позиція України, а також Блоку Юлії Тимошенко, була і залишається наступною - ми визнаємо суверенність та територіальну цілісність Молдови. Найімовірніше, хтось дуже хотів виникнення скандалу довкола придністровської справи", - зазначив депутат.

За інформацією видання, деякі українські політики вважають, що після входження до складу держави, Придністров'я може мати автономний статус, подібно до Криму.

Проти таємної угоди виступив також депутат НУНС, Тарас Стецьків.

"Допоки у Придністров'ї реалізовуватиметься російський сценарій, проблему годі розв'язати", - каже він. - Попередні президенти України, як Леонід Кучма, так і Віктор Ющенко, намагались розв'язати проблему Придністров'я через перемовини з законною владою Молдови та з ЄС. Проте, нинішня зовнішня політика Україна набула васального щодо Росії характеру. І не варто дивуватись, що Київ змінив позицію щодо конфлікту".

Аркадіє Барбарошіє, голова Інституту Суспільної Політики (Молдова) в інтерв'ю газеті сказав проте, що досі і Росія, і Україна визнавали територіально його країну.

"У Придністров'ї 300 тис. осіб, що мають молдавські паспорти і вважають саме Кишинів своєю столицею, - зазначив він. - Хтось же має їх представляти і ними опікуватись. Зараз цим займається Кишинів. Звістки про те, що Придністров'я може ввійти до складу України вважаю передчасними".

Андрій Сафонов, головний редактор "Нової Газети" з Бендер, Придністров'я у розмові з кореспондентом польського видання відзначив, що приєднання регіону до України було б дуже складним. Насамперед через те, що Придністров'я не має чітко окресленого кордону.

"Росія теж не зацікавлена віддавати регіон Україні, - підкреслив він. - Москва вважає, що могла б поширити свій вплив на всю Молдову. І розраховує на прихід до влади в Кишиневі проросійських політиків".

Польські експерти зазначають, що головною проблемою є те, що поділ Молдови порушив би стабільність повоєнних кордонів у Європі. На приклад Косова покладатися не можна, вважають вони, адже це становило частину процесу розпаду Югославії, кажуть у Варшаві.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Польські ЗМІ обговорюють можливість приєднання до України Придністров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути