понеділок, 17 травня 2010 18:07

Янукович і Медведєв домовились врегулювати придністровську проблему

Янукович і Медведєв домовились врегулювати придністровську проблему

Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали спільну заяву з питань врегулювання придністровської проблеми.

Заява прийнята за підсумками 3-го засідання українсько-російської міждержавної комісії в понеділок в Києві.

Росія і Україна вважають, що вирішення придністровської проблеми може бути тільки політичним, і закликають сторони утримуватися від односторонніх дій, йдеться у спільній заяві.

"Президенти двох країн, які виступають як посередники і країни-гаранти, виходять з необхідності вирішення придністровської проблеми виключно мирними політичними засобами шляхом рівноправного діалогу з метою визначення особливого надійно гарантованого статусу Придністров'я на основі дотримання суверенітету і територіальної цілісності Молдови, конституційного нейтралітету і формування єдиного правового економічного і оборонного простору", - наголошується в документі.

Москва і Київ продовжать узгоджені зусилля з відновлення взаєморозуміння між Республікою Молдова і Придністров'ям і "закликають їх утримуватися від односторонніх дій, здатних ускладнити ситуацію в регіоні і перспективи врегулювання".

"Росія і Україна підкреслюють важливу стабілізуючу роль нинішньої миротворчої операції в регіоні і виступають за конструктивну взаємодію всіх вхідних в неї компонентів", - йдеться в документі.

Медведєв і Янукович також відзначають, що в Московській заяві від 18 березня 2009 року сторони висловилися за трансформацію нинішньої операції в мирогарантійну під егідою ОБСЄ в контексті придністровського врегулювання і підтверджують готовність взяти в цьому активну участь.

Москва і Київ "мають намір у контакті з міжнародними партнерами сприяти створенню належних умов для відновлення роботи постійної наради з політичних питань в рамках переговорного процесу по придністровському врегулюванню за участю політичних представників Республіки Молдова і Придністров'я, посередників від РФ, України і ОБСЄ, а також спостерігачів від ЄС і США".

Президенти Росії і України переконані, що співпраця в рамках переговорного процесу у форматі п'ять плюс два "здатна прискорити досягнення всеосяжного і стійкого політичного врегулювання на Дністрі".

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Медведєв домовились врегулювати придністровську проблему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути