пʼятниця, 24 травня 2024 09:37

Папа Римський назвав першого святого тисячоліття

Папа Римський назвав першого святого тисячоліття
Померлий підліток Карло Акутіс стане першим святим нинішнього тисячоліття. Фото: wikipedia.org

Підліток Карло Акутіс, який помер від лейкемії у віці 15 років, стане першим святим тисячоліття католицької церкви.

Папа Римський Франциск постановив, що з Акутісом було пов'язано два відомих посмертних дива, що дає право його канонізувати. Про це пише The Guardian.

Карло був комп'ютерним вундеркіндом, який допомагав поширювати римо-католицьке вчення в Інтернеті до того, як помер у 2006 році. Народився він у Лондоні в 1991 році. Згодом разом зі своїми італійськими батьками Андреа Акутіс і Антонією Сальцано, переїхав до Мілана.

Останньою датою народження з-поміж канонізованих Папою Франциском 912 осіб був 1926 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно хреститись православним та католикам. Церква пояснила, що означає цей жест

За словами матері підлітка, з трьох років її син просив відвідувати церкви, повз які вони проходили в Мілані, і жертвував свої кишенькові гроші бідним людям у місті.

Хлопець також підтримував однокласників, батьки яких переживали розлучення, захищав однолітків-інвалідів, коли над ними знущалися, і віддавав їжу та спальні мішки безхатькам у Мілані.

Ще у початковій школі Акутіс навчився кодувати і використовував свої навички для створення веб-сайтів для католицьких організацій, а також веб-сайтів, які документували чудеса по всьому світу.

За канонами католицизму, люди можуть молитися померлим, які, на їхню думку, перебувають на небесах, щоб попросити їх поговорити з Богом від їхнього імені, наприклад, щоб людина одужала від хвороби чи травми.

Якщо після цього людина, про яку йдеться, одужає, Ватикан може класифікувати це як диво. Якщо два дива приписуються померлій людині та схвалені Папою, тоді вона має право отримати статус святої.

Першим дивом, яке приписують Акутісу, стало зцілення семирічного хлопчика з Бразилії, який одужав від рідкісного розладу підшлункової залози після контакту з однією з футболок Акутіса. Священик також молився Акутісу за дитину.

Другим випадком є дивовижне одужання жінки з Коста-Ріки після аварії на велосипеді у Флоренції у 2022 році.

21-річній Валерії Вальверде зробили термінову краніотомію, щоб зменшити тиск на мозок, і її родині повідомили, що вона перебуває в критичному стані. Через шість днів її мати пішла молитися за одужання доньки до могили Акутіса в умбрійському місті Ассізі.

Церква повідомила, що в той же день Вальверде почала дихати без апарату штучної вентиляції легенів, рухатись та говорити. Її виписали з реанімації через 10 днів. Згідно з повідомленнями, сканування показало, що забій її мозку зник.

Швейцарія запросила Папу Римського Франциска на саміт щодо української формули миру, який пройде в червні цього року у швейцарському Бюргенштоці.

Нещодавно на тлі війни в Україні та бойових дій між Ізраїлем і ХАМАС Папа Римський знову закликав припинити вогонь. Понтифік зазначив, що "мир, досягнутий шляхом переговорів, завжди кращий, ніж нескінченна війна".

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський назвав першого святого тисячоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути