середа, 04 квітня 2018 13:27

Один за всіх і всі за одного: 69 років тому утворився Північноатлантичний альянс

Один за всіх і всі за одного: 69 років тому утворився Північноатлантичний альянс
Радянський Союз подавав заявку на членство до НАТО.

4 квітня 1949 року США та країни Європи створили військовий союз. Країни-члени Північноатлантичного альянсу вирішили спільно протистояти ідеям німецького фашизму та радянського комунізму. Підписати угоду в американському Вашингтоні зібралися представники Бельгії, Великої Британії, Нідерландів, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Норвегії, Португалії та Франції.

Цікаві актуальні факти про НАТО розповів Gazeta.ua експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

№1. Після Другої світової війни у невеликих європейських країн виникла необхідність захисту від "червоного терору".

Країни зрозуміли, що протистояти сильному агресору самотужки неможливо. У післявоєнному світі головними проблемами були фашизм і комунізм. Тож метою була спільна протидія можливій агресії з боку Німеччини, а також військова кооперація як відповідь на можливу радянську атаку.

№ 2. Першим військовим союзом у Європі став Західноєвропейський союз.

У 1948 році його створили Бельгія, Велика Британія, Люксембург, Нідерланди та Франція . Зараз підрозділи цього союзу інтегровані в НАТО. Фактично, НАТО - це такий же союз, але значно підсилений північноатлантичним елементом — США та Англією.

№ 3. Радянський Союз подавав заявку на членство до НАТО.

1954 року СРСР хотів вступити до альянсу. Однак, його не прийняли. Відмовили, бо СРСР хоч і декларував боротьбу з фашизмом, але таємно із ним співпрацював. Згадати хоча б пакт Ріббентропа-Молотова про розподіл Польщі.

"Це не була країна із верховенством права і демократичними свободами. Для Радянського Союзу це була спроба розвалити НАТО зсередини. Однак, тоді це було неможливим. Країни-члени НАТО чітко дотримувалися прописаних правил альянсу", - вважає Ігор Козій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відкриває ящик Пандори у відносинах з НАТО" - в угорському уряді занепокоєні власним ультиматумом Україні

№ 4. В СРСР вигадали страшну казку про "агресивне військове угрупування".

Цей міф легко розвіяти, якщо прочитати статут союзу, вважає експерт. Мета НАТО полягає в дотриманні демократичних свобод, верховенства права та мирного розв'язання суперечок. Тобто для вирішення конфліктів спершу повинні бути застосовані важелі мирного впливу. Крім того, усі рішення НАТО не йдуть у розріз із Статутом ООН.

№ 5. Зараз НАТО протистоїть Російській Федерації.

Союз сильний не тільки через те, що має ядерну зброю. Її має і Росія. Але у країн-членів є новітнє озброєння, яким не може похизуватися сучасна РФ. Це важливо, бо в перспективі знову будуть створюватися фронти.

Росія не воює за рахунок військового чи будь-якого іншого прогресу. Вона використовує свій необмежений людський ресурс.

№ 6. Альтернативи НАТО на сьогодні не існує.

Військовий альянс залишається актуальним. Зараз у НАТО входить 29 країн. Є такі важковаговики, як США, Велика Британія, Франція та Німеччина. Є і країни з меншим військовим потенціалом, як Естонія чи Словенія.

№ 7. Головним девізом НАТО є "один за всіх і всі за одного".

"Залишилося знайти ту саму "міледі", яка хоче розвалити цей могутній військовий союз", - говорить Козій.

Північноатлантичний альянс скасовує акредитацію для семи російських дипломатів у відповідь на отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки у Великій Британії. Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Один за всіх і всі за одного: 69 років тому утворився Північноатлантичний альянс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути