Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2018 13:29

"Відкриває ящик Пандори у відносинах з НАТО" - в угорському уряді занепокоєні власним ультиматумом Україні

  "Будапешт зайняв жорстку позицію щодо української реформи освіти" - Климпуш-Цинцадзе. Фото: youtube.com
"Будапешт зайняв жорстку позицію щодо української реформи освіти" - Климпуш-Цинцадзе. Фото: youtube.com

Блокування Угорщиною співпраці між НАТО і Україною створює загрозливий прецедент.

"Роблячи відносини України і НАТО заручником двосторонніх питань з Україною, уряд Угорщини відкриває ящик Пандори і створює загрозу для майбутньої співпраці Альянсу з партнерами", - каже віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає "Новое Время".

За її словами, розробляючи механізми застосування українського Закону "Про освіту", ми будемо дотримуватися заявлених раніше обов'язків із реалізації рекомендацій Венеціанської комісії. Україна відкрита для консультацій з угорською меншиною в країні і з угорським урядом.

"Будапешт зайняв жорстку позицію щодо української реформи освіти. Це утискає права угорської меншини здобувати освіту угорською мовою", - додає віце-прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася реакція МЗС на погрози Угорщини

У вересні 2017-го Верховна рада прийняла Закон "Про освіту". Навколо мовної статті закону виникли суперечки. Занепокоєння висловили Угорщина, Румунія та Молдова. Вони вважають, що український закон порушує права їхніх меншин. Пізніше Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії. Там вважають, що мовна стаття українського Закону "Про освіту" обмежує права національних меншин.

Через це Угорщина блокуватиме українські зустрічі на рівні ЄС і НАТО, якщо не внесе зміни у закон "Про освіту". Країна підтримає зустрічі лише, "якщо Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання і умови щодо задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті". Угорщина застосувала право вето і заблокувала зустріч комісії Україна-НАТО, яка повинна була відбутися 14 або 15 лютого. Через позицію Будапешта свій візит до штаб-квартири НАТО в Брюсселі скасував міністр оборони України Степан Полторак.

Міністерство закордонних справ України заявляє, Будапешт не зможе вплинути на українські зустрічі на рівні ЄС і НАТО.

Зараз ви читаєте новину «"Відкриває ящик Пандори у відносинах з НАТО" - в угорському уряді занепокоєні власним ультиматумом Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути