Ексклюзиви
субота, 04 листопада 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Новий спікер Палати представників не проти фінансування США для України

Новий спікер Палати представників не проти фінансування США для України
Спікер Палати представників Майк Джонсон / East News

Думки у виданні The Financial Times оглядачів Джеймса Політі та Єви Сяо

Новий республіканський спікер Палати представників США відкрив двері для угоди, яка дозволить збільшити фінансування для України разом із новими грошима для гарантування безпеки південного кордону Америки.

Майка Джонсона вважали скептиком щодо допомоги Києву, оскільки він пропонував передбачити нове фінансування лише для Ізраїлю в законодавчому акті, який проголосують у Палаті представників пізніше, в четвер.

"Україна прийде найближчим часом, вона буде наступною. Ми хочемо поєднати безпеку нашого кордону з Україною, бо можемо досягти двопартійної згоди з обох цих питань", - сказав Джонсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Слова Джонсона дадуть певну надію Києву та його прихильникам у Білому домі та в Конгресі, що Вашингтон може відновити свою підтримку України на переговорах щодо бюджету протягом найближчих тижнів.

Незважаючи на ініціативу, попереду напружені переговори щодо допомоги Україні, яку Білий дім, більшість демократів і республіканців, які виступають за національну безпеку, хотіли б бачити беззастережною.

Минулого місяця президент Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням схвалити $106 млрд коштів для України, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону, а також для безпеки кордонів і гуманітарної допомоги. Усе це в одному пакеті, розробленому для вирішення головних пріоритетів зовнішньої політики Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Цей план має широку підтримку на Капітолійському пагорбі, але республіканці в Палаті представників заперечують плани Байдена щодо одного великого законодавчого акту та хочуть розірвати його під впливом законодавців, які підтримують більш ізоляціоністські погляди колишнього президента Дональда Трампа на зовнішню політику США.

Близько $60 млрд із запиту Байдена до Конгресу були призначені для України, і високі посадовці США попередили, що поточна американська допомога триватиме лише кілька тижнів, що може мати серйозні наслідки для сил Києва на полі бою.

41% американців вважають, що США "забагато" роблять для підтримки України, порівняно з 29%, які дотримувалися такої думки в червні

Тим часом опитування Gallup, опубліковане в четвер, показало, що громадськість США дедалі більш скептично ставиться до фінансування України. За опитуванням, 41% американців вважають, що США "забагато" роблять для підтримки України, порівняно з 29%, які дотримувалися такої думки в червні. Частка американців, які вважають підтримку Києва з боку США "недостатньою", знизилася до 25% із 28% у червні.

Білий дім дотримується своєї позиції, згідно з якою допомога Україні, Ізраїлю та іншим сферам безпеки має бути прийнята в одному законопроекті, і погрожував протистояти спробам Палати представників розділити пакет витрат.

"Байден хоче, щоб цей бюджетний пакет затвердили у повному обсязі, оскільки він вважає, що всі ці пріоритети є важливими, невідкладними для національної безпеки США. Ключове слово там - терміново", - сказав у середу Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому.

Мітч Макконнелл, лідер республіканців у Сенаті, який виступає за допомогу Україні, підключився під час виступу у верхній палаті в четвер.

Історія вчить нас, що відмежування США від світу коштує для нас значно більше, ніж ціна залученості – Мітч Макконнелл

"Противники США не послаблюються, коли ми втрачаємо рішучість. Насправді вони натискають на свою перевагу. Історія знову і знову вчить нас, що відмежування від світу коштує значно більше, ніж ціна залученості", - сказав він.

Раніше цього тижня найвищі члени кабінету міністрів Байдена прямо благали законодавців зберегти пакет фінансування разом, стверджуючи, що Україна та Ізраїль - частини одного поштовху для захисту союзників Америки по світу.

"В Ізраїлі та Україні демократії борються з безжальними ворогами, які прагнуть їх знищити. Ми не дозволимо ХАМАС або Путіну перемогти. Сьогоднішні битви проти агресії та тероризму визначатимуть глобальну безпеку на багато років вперед", - сказав Ллойд Остін, міністр оборони США, виступаючи в Конгресі.

Але багатьох республіканців, включаючи деяких сенаторів, ці аргументи не переконали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

"Ми надто розтягнуті. Конгресу потрібні справжні дебати, а не згортання цих пакетів і вдавання, що можемо зробити все й відразу. Ми не можемо", - сказав сенатор Джей ді Венс, близький до Трампа.

Марджорі Тейлор Грін, член Палати представників від Республіканської партії, пообіцяла виступати проти пакетів фінансування як для України, так і для Ізраїлю, заявивши, що безпека кордону з Мексикою та обмеження державного боргу США - важливіші.

Білий дім і Конгрес обговорюють бюджетний запит перед кінцевим терміном 17 листопада, щоб продовжити фінансування регулярних операцій уряду або зіткнутися з частковим припиненням його роботи. Минулого разу, коли був такий крайній термін, 30 вересня, Конгрес ледве уникнув припинення роботи, але компромісне законодавство позбавило України допомоги та призвело до усунення тодішнього спікера Кевіна Маккарті.

План фінансування лише для Ізраїлю, запропонований республіканцями в Палаті представників - неприємний для демократів і Білого дому

План фінансування лише для Ізраїлю, запропонований республіканцями в Палаті представників, був неприємним для демократів і Білого дому.

"Після тижнів дисфункції та затримок, спричинених хаосом із вибором нового спікера, республіканці Палати представників хочуть лише надати допомогу США Ізраїлю", - сказав Джек Рід, голова Демократичної партії, комітету Сенату зі збройних сил.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Новий спікер Палати представників не проти фінансування США для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути