понеділок, 02 липня 2018 06:05

Екзотичний рецепт для незаміжніх - розповіли про унікальні італійські макарони
5

Макаронні вироби лоригіттас із італійської комуни Моргонджорі мають особливі секрети
Фото: ВВС
Макаронні вироби лоригіттас із італійської комуни Моргонджорі мають особливі секрети
Макаронні вироби лоригіттас із італійської комуни Моргонджорі мають особливі секрети
Лоригіттас готують з особливого твердого сорту пшениці
Моргонджорі відновлює та популяризує свої особливі макарони

Лоригіттас - це особливий вид макарон у вигляді скрученої кільцем спіралі із комуни Моргонджорі на італійській Сардинії. З ними пов'язано багато легенд і вірувань. За одною з них - їх мають виготовляти лише молоді незаміжні жінки. За іншою, висушені лориггітас майстрині використовували як прикраси.

Перше поселення на місці Моргонджорі датуються 900-500 роками до н.е. Перша офіційна згадка про лоригіттас датується XVI ст. Традиційно їх готували виключно в Моргонджорі на фестиваль до Дня всіх святих щороку 1 листопада, розповідає ВВС.

Страви на Сардинії пов'язані із сімейними або релігійними віруваннями. Популярною є легенда про чаклунку Марію Пунгі Пунгі. Вона літає вночі перед Днем всіх святих по будинках і проколює вилами животи дітям, які надто багато з'їли лоригіттас. Але більш ці макаронні вироби пов'язані із поняттям ролі жінки у суспільстві.

"Обов'язок жінки полягав у тому, щоб подбати про готування їжі, поки чоловіки були зайняті на поляхх. Тому такі страви готували, перш за все, жінки. Назва лоригіттас означає "маленькі вуха". Але їх форма пов'язана з весільними обручками. Принципи ручної тонкої роботи традиційно передавалися від матері до дочки. Традиційно лоригіттас виготовляли молоді жінки у великих родинах. На Сардинії таким чином бажали їм одружитися. Вважалося, що жінка буде думати про обручку, сплітаючи кільце із тіста", - пояснює Раймондо Мандіс, представник організації Slow Food, яка займається збереженням традиційної кухні.

Також в давнину селянки, які не мали грошей на золоті прикраси, бавилися, одягаючи лоригіттас на вуха.

Традиційно макарони виготовляли молоді жінки у великих родинах. На Сардинії таким чином бажали їм вийти заміж

Рецепт тіста включає лише борошно із місцевої пшениці твердого сорту, теплу воду та сіль.

" Треба мати достатній рівень спритності, аби сформувати лоригіттас. Це кулінарна традиція. І жінки продовжують робити це вручну кожного дня", - говорить Франческа Турну, радниця муніципалітету Моргонджорі.

Жінки вимішують тісто не менше 30 хвилин. Додають до нього солону воду, допоки воно не стане приємним на дотик і пружним. Потім розкачують локшину, беруть її вказівним та великим пальцем і скручують. Сформовані кільця кладуть у кошик із лози і залишають сохнути. Тим часом готують соус. У Моргонджорі його роблять з куркою або голубом з цибулею, часником, петрушкою, білим вином і томатною пасаттою.

"Звучить доволі легко. Але через чотири години і після 10 напівзроблених лоригіттас я здався. Може, вони не вийшли, як планувалося, тому що я одружений і живу в однокімнатній мансардній квартирі в Джерсі-Сіті. А можливо я просто потребую ще кілька століть практики", - жартує кореспондент ВВС Мішель Гросс. Він досліджував історію і традиції виробництва цих макаронів.

Через розвиток сфери супермаркетів італійська кухня почала втрачати свою регіональність, вважають у ВВС. Раніше кухня гірських регіонів, де готували овечий сир, відрізнялася від морських регіонів. Тепер ці відмінності помітні все менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один телефон на всіх і чай із маслом яка — показали, як живе село на висоті 4 км

Ідея зберегти лоригіттас виникла у Моргонджорі 1994-го. Тоді міська рада вирішила провести фестиваль, присвячений цим макаронам.

"Залучили відомих італійських шефів і місцевих дрібних виробників (серед останніх – всі жінки). Таким чином хотіли дати традиції нове життя завдяки фінансуванню з програми ЄС, яка допомогла їм вийти з виробництва сімей на професійне підприємство", - говорить Ренцо Ібба, мер Моргоньйорі.

Тепер фестиваль відбувається регулярно, а лоригіттас зустрічаються у більшій кількості ресторанів, каже він.

Ірландські закони з VII–VIII ст. зобов'язували господарів пригощати подорожніх водоростями. Особливий їх вид - дулсе - цінували за їхній смак та поживність, високий вміст рослинного білка. За врожай водоростей можна було виміняти трьох корів, розповідають історики. 1840 року картопля не вродила. Люди переселялися на узбережжя й збирали водорості. Їх варили, перетирали в пюре або сушили на сонці. Так виходили солоні хлібці

Зараз ви читаєте новину «Екзотичний рецепт для незаміжніх - розповіли про унікальні італійські макарони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути