четвер, 15 квітня 2021 08:05

Два брати скоїли теракт на марафоні

Два брати скоїли теракт на марафоні
Момент вибуху на марафоні / Wikipedia

15 квітня 2013-го 2 бомби вибухнули біля фінішу Бостонського марафону, в результаті чого загинули 3 глядачі та більше 260 були поранені. Через 4 дні поліція затримала одного з підозрюваних у теракті, 19-річного Джохара Царнаєва. Його старший брат, 26-річний Тамерлан Царнаєв, загинув того ж дня в перестрілці з поліцією.

117-й Бостонський марафон розпочався вранці з приблизно 23 тис. учасників. Близько 2:49 дня, коли понад 5,7 тис. бігунів все ще брали участь в змаганні, 2 скороварки, заховані в рюкзаках, вибухнули одна за одною біля фінішної межі. Загинули 23-річна і 29-річна жінки, і 8-річний хлопчик. Серед безлічі поранених більше десяти особам довелося ампутувати кінцівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брати-чеченці підірвали людей на марафоні

Увечері 18 квітня ФБР опублікувало фото 2-х підозрюваних, яких розшукували через вибухи. Тієї ж ночі 26-річний офіцер поліції Шон Кольєр був застрелений в своїм патрульнім авто. Влада зв'язала теракт з братами-чеченцями Царнаєвими, які провели частину дитинства в Киргизстані, але близько 10 років до вибухів жили в США. Незабаром після того, як офіцер Кольєр був убитий, Тамерлан Царнаєв викрав позашляховик, взявши водія в заручники і сказав йому, що він один з терористів марафону.

Джохар поїхав за ним на авто, та пересів до брата і заручника в позашляховик. Брати об'їхали Бостон з заручником, змусили його зняти гроші в банкоматі, та обговорили поїздку в Нью-Йорк. Коли зупинилися на заправці, заручник втік і викликав поліцію, повідомивши, що позашляховик можна відстежити по його мобільному телефону, який все ще в авто. Незабаром в передмісті Бостона між Царнаєвими і поліцією сталася перестрілка. 1 офіцер був серйозно поранений, але вижив. Тамерлана також важко поранили, проте він помер. Джохару вдалося втекти на викраденому позашляховику, а потім покинути його і сховатися пішки.

19 квітня район Бостона, де він покинув авто, був закритий, людям наказали залишатися в будинках. Того ж вечора, коли поліція припинила обшук в районі, чоловік вийшов на вулицю, щоб перевірити човен, який зберігав на задньому дворі. Зазирнувши, побачив кров і схованого Царнаєва. Незабаром прибула поліція і заарештувала його.

Слідчі вважають, що Царнаєви були мотивовані екстремістськими ісламськими переконаннями, але спланували і здійснили вибухи самі, без терористичних організацій. Брати використали інтернет, щоб зробити вибухівку. У 2015-му Джохар був визнаний винним за всіма пунктами звинувачення та засуджений до смертної кари, але оскаржив рішення. Зараз сидить у в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Два брати скоїли теракт на марафоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути