субота, 15 квітня 2017 13:39

Брати-чеченці підірвали людей на марафоні
8

Бостонський теракт: троє загиблих, 264 постраждалих
Фото: Wikipedia
Бостонський теракт: троє загиблих, 264 постраждалих
Бостонський теракт: троє загиблих, 264 постраждалих
Бостонський теракт: троє загиблих, 264 постраждалих
Бостонський теракт: троє загиблих, 264 постраждалих

Два потужні вибухи з інтервалом у 12 секунд пролунали біля фінішної межі Бостонського марафону. Загинули троє людей. 264 дістали поранення. Теракт стався 15 квітня 2013 року.

Бостонський марафон – найстаріше і одне з найпрестижніших легкоатлетичних змагань у світі. Проводиться в місцевий День патріота, приурочений до боїв при Лексінгтоні і Конкорді під час війни за незалежність США.

Вибухи пролунали в глядацькій зоні, через три години після того, як перші бігуни перетнули фінішну пряму. В очевидців виникло відчуття, ніби поруч вистрілили з величезної гармати. Деякі бачили людей з відірваними кінцівками. Одного цитувало Fox News: "Повз мою голову пролетіла чиясь нога. Я віддав свій ремінь, щоб зупинити кров".

Від вибухів загинули 8-річний хлопчик, 29-річна жінка (обоє були американцями) та 20-річна студентка з Китаю. Вони приїхали в центр міста спеціально, щоб подивитися на спортивні змагання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брати Царнаєви планували теракт у США на День незалежності

За версією слідства, теракт здійснили брати Царнаєви, 26-річний Тамерлан і 19-річний Джохар. Чеченці за походженням. До 2002 року жили в Дагестані, в Махачкалі, куди раніше переїхали з Киргизії. 2002-го родина Царнаєвих емігрувала до США.

Брати заклали й підірвали дві бомби. Вибухові пристрої зробили зі сталевих каструль-скороварок. Наповнили цвяхами й підшипниками. Привели в дію пультами для іграшкових автомобілів.

З місця злочину Царнаєви втекли на захопленому джипі. Поліція наздогнала їх у Уотертауні. Почалася перестрілка. Поліцейські повалили на землю Тамерлана та спробували надіти на нього наручники. Джохар скерував машину на них. Проїхав по своєму братові, задавивши його насмерть. Прорвав оточення і зник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція злила в ЗМІ фото з затримання "бостонського терориста"

Був поранений. Притулок знайшов у моторному човні на подвір'ї одного з городян. За добу його захопили. Перед цим Джохар написав на човні, що теракт є помстою за смерть мусульман в Афганістані та Іраку від рук американських солдатів. А також, що він не шкодує про смерть брата. Вірить, що той потрапить у рай як шахід-смертник.

Суд над Джохаром Царнаєвим розпочався 4 березня 2015 року, через два роки після досудових слухань. У квітні того ж року Царнаєва визнали винним за всіма 30 пунктами звинувачення.

24 червня того ж року йому офіційно оголосили смертний вирок. Засудили до страти шляхом смертельної ін'єкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загиблим бостонським терористом у свій час цікавилися ФБР і ЦРУ

Царнаєв виступив у суді з промовою, висловивши жаль у скоєному. Приніс вибачення жертвам і тим, хто вижив: "Я – мусульманин. Моя релігія – іслам. Я молюся, щоб Аллах дарував свою милість усім постраждалим під час вибуху та їхнім родинам. Я молюся про зцілення. Я прошу Аллаха змилуватися наді мною, над моїм братом і моєю сім'єю".

У липні 2015-го адвокати обвинуваченого оскаржили смертний вирок. 16 січня 2016 року Окружний суд США зобов'язав Царнаєва сплатити $101 млн жертвам Бостонського теракту. Джохар повинен сплатити компенсації 49 постраждалим і спеціальному фонду, який допомагав жертвам теракту. Поки Царнаєв ув'язнений і подає апеляцію щодо свого смертного вироку, він не має можливості виплатити гроші. Рішення є більше символічним жестом.

Зараз ви читаєте новину «Брати-чеченці підірвали людей на марафоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути