пʼятниця, 03 травня 2013 09:30

Брати Царнаєви планували теракт у США на День незалежності

Брати Царнаєви планували теракт у США на День незалежності
Фото: lenta.ru

Брати Царнаєви, обвинувачені у терактах під час Бостонського марафону, планували стати смертниками і влаштувати вибухи на 4 липня, День незалежності США. Про це в п'ятницю повідомляє телеканал CNN з посиланням на джерело, близьке до розслідування.

На допиті молодший Царнаєв, Джохар, розповів, що терміни були змінені, оскільки вибухові пристрої вдалося зібрати раніше. Бостонський марафон обрали в якості мети тільки за день або два до його проведення. Чому брати відмовилися від думки підірвати себе, Царнаєв не пояснив.

Де саме Царнаєви збиралися підірвати бомби 4 липня, джерело CNN не знає. Однак, нагадує CNN, в Бостоні проходить один з найбільших заходів у День незалежності, на який збирається до 500 тисяч осіб і який телеканал CBS показує в прямому ефірі.

Крім того, джерело розповіло CNN, що старший брат, Тамерлан Царнаєв, збирав бомби в квартирі, де проживав з дружиною і дитиною. Поки достовірно не встановлено, чи знала Кетрін Рассел щось про протиправну діяльність чоловіка. Раніше її адвокат заявляв, що звістка про теракти, які влаштували Царнаєви, стала для неї та її родини "сильним потрясінням".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матір Царнаєвих опинилася у списку "потенційно небезпечних терористів"

Як повідомлялося раніше, у четвер представники одного з похоронних бюро за дорученням родичів забрали тіло Тамерлана Царнаєва з моргу массачусетської служби судмедекспертизи. Коли і де він буде похований, поки невідомо. Офіційна причина смерті Царнаєва була визначена ще в понеділок, але оприлюднюють її лише тоді, коли мерія Бостона видасть рідним свідоцтво про його смерть.

Після того, як були затримані приятелі Джохара Царнаєва, ФБР отримало його ноутбук, в якому може міститися важлива для розслідування інформація. Громадяни Казахстану Діяз Кадирбаєв і Азамат Тажаяков, а також американець Робель Філліпос намагалися позбутися доказів, які вони знайшли в кімнаті Царнаєва. За цей молодим людям, які навчалися разом з молодшим з братів, загрожує кілька років в'язниці.

В результаті двох вибухів на фініші Бостонського марафону 15 квітня загинули три людини і більше 260 отримали поранення. Тамерлан Царнаєв отримав поранення під час затримання та помер. Джохар також був поранений і кілька днів після арешту перебував у лікарні.

 

Зараз ви читаєте новину «Брати Царнаєви планували теракт у США на День незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути