пʼятниця, 26 квітня 2013 08:48

Загиблим бостонським терористом у свій час цікавилися ФБР і ЦРУ

Загиблим бостонським терористом у свій час цікавилися ФБР і ЦРУ
Тамерлан Царнаєв. Фото: slon.ru

Ім'я Тамерлана Царнаева було включено до списків підвищеної уваги ФБР і ЦРУ, пише The Boston Globe. Раніше повідомлялося, що того, хто влаштував теракт у Бостоні вважало потенційним терористом тільки ФБР.

За даними видання, ЦРУ внесло Царнаева до списку резидентів, до яких варто виявити підвищену увагу, через кілька місяців після того, як ФБР на основі запиту з Росії зарахувало його до списку потенційних терористів. Агенти ФБР зайнялися Царнаевим у 2011 році, але не виявили в його поведінці нічого підозрілого. ЦРУ виявило інтерес до Царнаева також після звернення російських спецслужб.

Між собою відомства інформацією про Тамерлана Царнаєва не обмінялись. У 2012 році він провів півроку у Дагестані, проте інформація про це не потрапила ні до ФБР, ні в ЦРУ, бо в його імені була зроблена помилка. До того часу, зазначає видання, з одного зі списків Царнаева вже виключили за закінченням терміну давності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У будинку з бостонським терористом пролунали вибухи та постріли - ЗМІ

The Boston Globe зазначає, що проведений в січні 2013 року аудит виявив серйозні труднощі в галузі обміну інформацією між держорганами США.

Тамерлан Царнаев, як вважає слідство, разом зі своїм молодшим братом Джохаром заклав і привів у дію дві начинені вражаючими елементами бомби під час марафону в Бостоні 15 квітня 2013. Бомби були приведені в дію за допомогою пультів для радіокерованих іграшкових автомобілів.

У ніч на 19 квітня Тамерлан був убитий у перестрілці з поліцією, менш ніж через добу в одному з передмість Бостона був захоплений Джохар. За новими даними, під час затримання Джохар був беззбройний, а поранення шиї, через яке він втратив багато крові, не було спробою самогубства. 25 квітня стало відомо, що призначеним адвокатом Царнаева-молодшого (він виявився не здатний заплатити за власного захисника) стане Міріам Конрад, яка представляла інтереси Річарда Ріда, який у 2001 році намагався підірвати літак за допомогою бомби в черевику.

Зараз ви читаєте новину «Загиблим бостонським терористом у свій час цікавилися ФБР і ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути