середа, 24 травня 2023 14:16

Спецтема: Війна Росії проти України

До Норвегії прибув найбільший авіаносець США

До Норвегії прибув найбільший авіаносець США
Авіаносець США візьме участь у навчаннях у Норвегії. Фото: eastnews.ua

Найбільший у світі авіаносець "Джеральд Р. Форд" прибув до столиці Норвегії Осло.

Це перший захід такого американського корабля у рамках демонстрації сили в час підвищеної напруженості між НАТО і Росією через війну в Україні, повідомляє Reuters.

Очікується, що екіпаж авіаносця найближчими днями проведе навчання з норвезькими збройними силами вздовж узбережжя країни.

"Цей візит є важливим сигналом тісних двосторонніх відносин між США і Норвегією і свідченням надійності колективної оборони і стримування", – сказав речник Норвезького об'єднаного штабу оперативного командного центру збройних сил Джонні Карлсен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ може готувати диверсії - Воллес попередив про загрозу для Заходу

Авіаносець піде на північ від Полярного кола.

До чого тут Росія

Посольство Росії в Осло вже висловилося.

"На арктичній півночі немає питань, які потребують військового вирішення, а також тем, які потребують втручання ззовні. Враховуючи, що в Осло визнають, що Росія не становить прямої військової загрози для Норвегії, такі демонстрації сили виглядають нелогічними і шкідливими", – написало воно.

Норвегія є членом НАТО та межує з Росією. Минулого року вона стала найбільшим постачальником газу в Європі після скорочення російських газових потоків.

Норвезькі війська та союзники по НАТО патрулюють морські нафтогазові платформи з осені, після вибухів на трубопроводах "Північного потоку" в Балтійському морі.

Багато російських військових і цивільних кораблів фіксують у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Вони вивчають дно моря за допомогою спецобладнання та з'ясовують, як пов'язана інфраструктура цих країн.

Метою Росії є отримання інформації, яка б дозволила їй саботувати, серед іншого, розподіл електроенергії Північно-Західної Європи. Або здійснити диверсії, у тому числі шляхом перерізання кабелів живлення та передачі даних через Атлантику та до решти Європи, вважають експерти.

У розслідуванні повідомляється, що у водах Північної Європи плавають російські "кораблі-привиди". Це судна, які вимкнули свої "передавачі AIS" і не повідомляють про своє місцеперебування. Як приклад такого судна розслідувачі назвали корабель військово-повітряних сил Росії "Адмірал Володимирський". Офіційно він займається морськими дослідженнями, але, за даними джерел, його також використовують для розвідувальної роботи.

Зараз ви читаєте новину «До Норвегії прибув найбільший авіаносець США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути