середа, 19 квітня 2023 09:51

"Кораблі-привиди" РФ проводять секретні операції біля низки країн – ЗМІ

"Кораблі-привиди" РФ проводять секретні операції біля низки країн – ЗМІ
Росія, схоже, готує диверсії проти підводної інфраструктури Північної Європи. Колаж: "24 каналу"

Російська Федерація проводить секретні операції у водах довкола країн Північної Європи.

До цього залучає велику кількість своїх військових і цивільних кораблів, йдеться у спільному розслідуванні громадських мовників Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії.

За даними розслідувачів, російські судна пересуваються в Балтійському і Північному морях та збирають дані для диверсій проти вітрових електростанцій, газопроводів і кабелів зв'язку.

Багато російських військових і цивільних кораблів у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції вивчають дно моря за допомогою спецобладнання та з'ясовують, як пов'язана інфраструктура цих країн.

Метою Росії є отримання інформації, яка б дозволила їй саботувати, серед іншого, розподіл електроенергії Північно-Західної Європи. Або здійснити диверсії, у тому числі шляхом перерізання кабелів живлення та передачі даних через Атлантику та до решти Європи, вважають експерти.

У розслідуванні повідомляється, що у водах Північної Європи плавають російські "кораблі-привиди". Це судна, які вимкнули свої "передавачі AIS" і не повідомляють про своє місцеперебування.

Як приклад такого судна розслідувачі назвали корабель військово-повітряних сил Росії "Адмірал Володимирський". Офіційно він займається морськими дослідженнями, але, за даними джерел, його також використовують для розвідувальної роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чекаємо слушного моменту, щоби повторити" – Резніков про знищення крейсера "Москва"

Зокрема, судно переміщувалося в околицях семи вітрових електростанцій біля узбережжя Британії та Нідерландів під час однієї місії. Корабель сповільнювався, коли наближався до районів, де є вітрові електростанції.

Коли журналісти підійшли до судна на невеликому човні, вони зіткнулися з людиною в балаклаві, яка тримала зброю, схожу на військову штурмову гвинтівку.

Це ж судно помітили біля узбережжя Шотландії торік під час входу в Морей-Ферт 10 листопада, приблизно за 30 морських миль на схід від Лоссімута. Там базується флот морських патрульних літаків Королівських ВПС.

"У разі конфлікту із Заходом вони готові та знають, куди завдати удару, якщо захочуть паралізувати данське суспільство", – каже голова контррозвідки Данської служби безпеки і розвідки Андерс Хенріксен.

На думку керівника норвезької розвідки, ця військова програма є дуже важливою для Росії та її контролюють прямо з Москви.

27 вересня 2022 року Німеччина, Данія і Швеція підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

Основним сценарієм підриву російських газопроводів є причетність державних структур. Приватна ініціатива можлива лише в теорії, заявив шведський прокурор Матс Люнгквіст.

Зараз ви читаєте новину «"Кораблі-привиди" РФ проводять секретні операції біля низки країн – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути