середа, 28 вересня 2022 08:00

Вибухи на "Північному потоці" підтвердили три країни

Вибухи на "Північному потоці" підтвердили три країни
Сейсмологи зафіксували вибухи у районі, де стався витік газу на "Північних потоках". Фото: Getty Images

Німеччина, Данія та Швеція підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік".

Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи, пише ВВC.

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон повідомила, що на трубопроводі зафіксували два вибухи. Сейсмологи Данії та Швеції заявили, що зареєстрували два потужні вибухи, які прогриміли 26 вересня в районі місця витоку.

"Сигнали не схожі на сигнали землетрусів. Вони нагадують сигнали, які зазвичай реєструються вибухами", – повідомляє Геологічна служба Данії та Гренландії (GEUS).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідка попередила Польщу та країни Балтії про загрозу з боку РФ

Другий, потужніший вибух еквівалентний більш як 100 кг тротилу, додавши вибухи в товщі води, а не під морським дном, заявили сейсмологи з Упсальського університету Швеції.

Водночас досі не ясно, хто може стояти за цими діями. Nord Stream AG назвав фізичні ушкодження причиною негерметичності "Північного потоку-1".

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що течі з'явилися через цілеспрямовані атаки на інфраструктуру і Берлін тепер точно знає, що вони не були викликані природними причинами - подіями чи втомою матеріалу.

Раніше прем'єр-міністр Данії заявила, що витік явно викликаний навмисними діями, припустивши можливий саботаж. Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький прямо заявив про саботаж, не наводячи доказів.

"Ми ясно бачимо, що це акт саботажу, пов'язаний із наступним кроком ескалації ситуації в Україні", – сказав Моравецький.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу "Північний потік-2". З'ясували, що розгерметизація сталася у водах Данії. Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн м³ газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати Америки кілька тижнів тому попередили уряд Німеччини про можливі атаки на газопроводи в Балтійському морі. Відповідною інформацією з офіційним Берліном поділилися джерела ЦРУ. Представник уряду ФРН відмовився коментувати цю інформацію.

Зараз ви читаєте новину «Вибухи на "Північному потоці" підтвердили три країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути