пʼятниця, 13 липня 2018 13:25

Цілував черевики, які врятували життя — лавина поховала 40 альпіністів
8

В п'ятницю 13 липня 1990 року снігова лавина на схилі піку Леніна у Киргизстані забрала життя 40 альпіністів.

Автор: alpklubspb.ru
  Альпіністи влаштували табір неподалік Піку Леніна.
Альпіністи влаштували табір неподалік Піку Леніна.

Того дня в Північному Афганістані стався землетрус силою 7 балів. За однією з версій, його спровокували випробування атомної бомби, які проводили на ядерному полігоні СРСР у Семипалатинську. Коливання земної кори відчувалися за 2 тис. км від нього — біля міста Ош на півдні Киргизстану. У міських квартирах захиталися люстри, у шафах - посуд. А через мить здригнулися гори в районі Алайської долини на Памірі.

З піку Леніна зірвався льодовик. Лавина йшла 1,5-кілометровим фронтом. Мільйони тонн снігу впали на стоянку альпіністів на висоті 5300 м на широкому майданчику. Місце під назвою "сковорідка" вважалося найбезпечнішим на маршруті.

Автор: stolby.ru
  Фото альпініста Юрія Курмачова зняте 15.07.1990 р. на висоті 4200 м.
Фото альпініста Юрія Курмачова зняте 15.07.1990 р. на висоті 4200 м.

Серед 40 загиблих були альпіністи з Чехословаччини, Швейцарії, Ізраїлю, Іспанії і, можливо, інші не зареєстровані перед виходом у високогірну зону.

До пошуків залучили вертоліт, півня та екстрасенсів

На пік Леніна того дня пішли майстри спорту Радянського Союзу та кандидати в майстри спорту. З собою взяли найкращих молодих першорозрядників. Лавина поховала 23-х молодих альпіністів з Ленінграду (нині Санкт-Петербург). Вони піднімались на пік Леніна, щоб випробувати свої сили перед сходженням у Гімалаях. Альпіністам того року дозволили виїжджати за межі СРСР.

Вижили із табору лише двоє: ленінградець Олексій Корінь та Міро Грозман із Словаччини.

Автор: stolby.ru
  Чехословацький альпініст Міро Грозман залишився живим після сходження лавини.
Чехословацький альпініст Міро Грозман залишився живим після сходження лавини.

Пошуково-рятувальна операція тривала більше місяця. Залучили вертоліт МІ-8, магнітометри, ультразвукові прилади, локатори. У пошуках брали участь службово-розшукові собаки, півень, що вмів виявляти живих під снігом, та екстрасенси. Альпіністи перекопували льодовик, але крім чотирьох тіл, виявлених у перший день, нікого не знайшли.

Тіла перетворились на почорнілі мумії

Через глобальне потепління лід почав танути. 2007 року на схилах знайшли та поховали під меморіальним каменем рештки чотирьох альпіністів. Їхні тіла перетворилися на почорнілі мумії. 17 років вони були заморожені, а потім лежали на схилі гори під сонцем.

Автор: alp.org.ua
  Льодовик почав танути і на його поверхні з'являлись останки тіл.
Льодовик почав танути і на його поверхні з'являлись останки тіл.

13 липня 2009 року друга група із семи альпіністів вирушила на місце трагедії. Вони продовжили збирати останки, щоб поховати. У складі групи був Олексій Корінь - той, що вижив 1990-го. Через 20 років він знайшов на місці трагедії шматки свого намету.

Черевики, залишки одягу, карабіни, системи, страховки, фотоапарат, посуд, валянки - знахідки, які зберіг льодовик. Відкопали в снігу паспорт громадянина Німеччини Ральфа Шванда та жетон рятувальника №9262, який належав похованому під снігом Голубєву Володимиру.

Автор: climbing.ru
  Група альпіністів, які збирали останки тіл через 20 років після трагедії.
Група альпіністів, які збирали останки тіл через 20 років після трагедії.

Під товщею льоду загинув Олексій Русяєв - один із керівників сходження. Чоловік не повинен був підніматись на пік Леніна того дня. Недалеко від місця сходження лавини, на Памірі, проходив чемпіонат СРСР з альпінізму. Саме у ньому повинен був брати участь. Мав очолити команду, але в останній момент його замінив інший чоловік. Русяєв вирішив підніматись на пік.

Щось Леніна не йде цього разу. Піднімемося до "сковорідки", посушимо речі і підемо назад

"Через кілька днів після сходження лавини мені прийшов лист від Олексія Русяєва, - розповідає петербурзький альпініст Олександр Одинцов. - Він відправив його з нижнього табору, який був на висоті 4300 метрів. Писав: "Щось Леніна не йде цього разу. Піднімемося до "сковорідки", посушимо речі і підемо назад"".

Сергію Голубцову - одному з учасників команди 1990-го - життя врятували черевики.

За рік до трагедії за зборах Сергій посварився з друзями-альпіністами і повернувся додому. Черевики віддав товаришеві. Коли наступного року зібрався на пік Леніна, йому довелося одягнути перші-ліпші черевики. Вони стерли йому ноги і до "сковорідки" Голубцов не дійшов. Потім цілував черевики, які врятували йому життя.

Автор: climbing.ru
  40 альпіністів поховані в крижаній могилі біля піку Леніна.
40 альпіністів поховані в крижаній могилі біля піку Леніна.

Володимир Балибердін - перший радянський підкорювач Евересту теж був у складі команди. Коли інші учасники сходження облаштували табір, він вирішив піднятись ще трохи вгору. У його друга Бориса Ситника скінчився газ для пальника і він приєднався до Балибердіна. Обидва чоловіки вижили. Дівчина Бориса залишилась у таборі. ЇЇ тіло знайшли рятувальники наступного дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альпініст за 41 годину підйому на гору постарів на 10 років

Автор: pikabu.ru
  Меморіальну дошку встановили неподалік місця трагедії в 1990 р.
Меморіальну дошку встановили неподалік місця трагедії в 1990 р.

Усі знайдені рештки поховали на галявині Ачекташ - під піком Леніна. Меморіальну дошку в честь пам'яті загиблих встановили там 1991 року. На Серафимівському кладовищі в Санкт-Петербурзі створили меморіал 23-м загиблим жителям міста.

Альпіністи продовжують підійматись на пік Леніна. Вони зупиняються в зоні "сковорідки".

Автор: centralasia-travel.com
  Пік Леніна підкорюють альпіністи з усього світу і сьогодні.
Пік Леніна підкорюють альпіністи з усього світу і сьогодні.
Харків'янин Олександр Настенко в середині травня зійшов на гору Шиша-Пангма – єдиний восьмитисячник на території Китаю. Ця гора замикає список чотирнадцяти восьмитисячників світу та вважається однією з технічно складних для сходження. Серед альпіністів Шиша-Пангма отримала прізвисько "дика" у зв'язку з тим, що на ній слабо розвинута "альпіністська інфраструктура".
Зараз ви читаєте новину «Цілував черевики, які врятували життя — лавина поховала 40 альпіністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути