Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2018 08:21

Альпініст за 41 годину підйому на гору постарів на 10 років

Альпініст за 41 годину підйому на гору постарів на 10 років
Австрійський альпініст Герман Буль. Фото: http://www.alpklubspb.ru

Австрійський альпініст Герман Буль самостійно і без кисневого спорядження підкорив гору Нанга-Парбат 3 липня 1953 року. Її висота - 8125 м.

Нанга-Парбат - гора у західній частині Гімалаїв, дев'ята за висотою вершина світу. Першу спробу підкорення цієї гори 1895 року зробив найкращий альпініст Великої Британії Альберт Фредерік Маммері. Це була перша в історії альпінізму спроба сходження на восьмитисячник. Він став першою жертвою Нанга-Парбат, досягнувши висоти майже 6,4 тис. м. Потім потрапив разом зі своїми супутниками в лавину на льодовику Діама.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець показав вражаючі кадри зі свого сходження на Еверест

Перше успішне сходження здійснив Герман Буль - член німецько-австрійської експедиції під керівництвом Герліґкоффера. Ця гімалайська експедиція ознаменувалася легендарним 41-годинним сходженням. Воно зробило Буля відомим. Був обраний в Австрії спортсменом року, виступав з численними лекціями по всій Європі. 1954 року видали його автобіографічну книгу Achttausend drüber und drunter - "На восьми тисячах метрів".

Йому довелося провести ніч на крихітній полиці на висоті понад 8 тис. м. Булю вдалося повернутися в табір тільки через 41 годину. Він пересувався поповзом і марив. За цей час він постарів на 10 років - так потім всім розповідав. Буль досяг вершини єдиним з табору, розташованого на висоті 6,9 тис. м.

Дорогою назад йому довелося ночувати просто неба на висоті майже 8 тис. м, бо дня не вистачило для спуску в штурмовий табір. Це сходження тепер вважається одним з найвидатніших подвигів у світовому альпінізмі. Друге успішне сходження на гору здійснили 1962 року троє учасників іншої німецької експедиції.

Японський альпініст Нобукадзу Курікі 7 разів уже підкорював Еверест. Восьму спробу дістатися найвищої вершини світу до кінця здійснити не вдалося. Раптово помер під час сходження. 36-річний Нобукадзу Курікі був знайдений померлим уві сні в своєму наметі у таборі №2 на висоті 7400 м на шляху до вершини 8850-метрової гори.

Зараз ви читаєте новину «Альпініст за 41 годину підйому на гору постарів на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути