четвер, 09 січня 2020 15:16

"Будуть нові провокації" – як розвиватиметься загострення між США та Іраном

"Будуть нові провокації" – як розвиватиметься загострення між США та Іраном
До чого призведе конфлікт на Близькому Сході. Фото: mind.ua

Остання заява Трампа більше свідчить про примирення, ніж про ескалацію конфлікту на Близькому Сході, вважає експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса.

"Після вбивства Сулеймані й ракетних ударів Ірану по території Іраку у Сполучених Штатів є два варіанти. Іти на подальшу деескалацію або, навпаки, зняти градус напруження, що вони і зробили. Відповідно далі сторони спробують взяти невеличку паузу і говорити між собою через посередників", – каже Ілія Куса.

Як убивство Сулеймані й відповідь Ірану вплинуть на ситуацію в регіоні?

Криза між Іраном і США продовжиться, оскільки не видно передумов, за яких вони зараз можуть зійтися. Країни досі вважають, що вони мають перевагу один над одним, а поки таке відчуття залишається, вони не підуть на поступки. Тому гібридне протистояння продовжиться і на короткий термін зараз ситуація стабілізується. Але далі можуть бути нові провокації на території третіх країн, диверсійно-підривні операції, взаємні санкції, торгові обмеження, словесні дипломатичні перепалки. Зараз головним напрямком цієї боротьби стане Ірак. Це буде битва за виведення американських військ з Іраку. Для Ірану це пріоритетно зробити ще до кінця року. І таким чином повністю завершити ситуацію в Іраку, яка почалася ще 2003 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран оголосив про завершення помсти за вбивство Сулеймані

Чому США вирішило піти на цей крок?

Вони вважали, що таким чином послаблять Іран. По-друге, що вбивство високопоставленого генерала покаже, що Іран уразливий і слабкий. Відповідно, спонукає людей вийти на вулиці й повалити цей режим. І звісно, це пов'язано з виборами і використовується Трампом, щоб підвищувати свій рейтинг і відволікати людей від інформаційного шуму щодо імпічменту. І також вплив антиіранських радикалів, присутніх в адміністрації Трампа серед його радників у великій кількості. Вони вважають, що лише збройний тиск на Іран є прийнятним варіантом вирішення кризи.І виступають проти будь-яких мирних реверансів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Конгресі США заявили, що обмежать військові повноваження Трампа в Ірані

Наскільки великою є загроза масштабної війни? Може початись третя світова?

Загроза масштабної війни завжди зберігається, тому що навіть як сторони не хочуть такої війни, то все одно можуть до неї призвести. Ніхто ж не хотів Першої світової, але вона сталася. Тому ймовірність є, але вона зараз невелика. Останні три роки до цього не доходило і ситуацію вдавалося стримувати, як-от тепер.

Як ця ситуація вплине на Україну?

США одночасно займатимуться всіма напрямками й векторами. І з Україною відносини можуть триматися на тому ж рівні підтримки. Але, якщо буде дестабілізація на Близькому Сході, це нам невигідно. Це вдарить по Україні в тому числі. Економічно вдарить, оскільки піднімуться ціни на нафту, а ми її імпортуємо. Гуманітарно, оскільки потоки біженців, які можливо в разі великої війни навколо війни, вдарять по Європі. Не стверджую, що будуть потоки біженців в Україну. Але якщо буде нова неконтрольована хвиля біженців до Європи, то це ще більше занурить Європейський Союз у внутрішню кризу і наші позиції послабляться, бо маємо проблеми з Росією. Це посилить Росію, бо будь-який хаос посилює Росію. Тим більше хаос, який призводить до послаблення американських позицій на Близькому Сході. У цій історії якраз Росія виграє. Україна зараз має робити все для того, щоб закликати сторони до перемир'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали основні версії авіакатастрофи в Ірані. Серед них і ракета "Тор"

Що буде, якщо доведуть, що український літак, який упав в Ірані, збили?

Залежно від того, хто збив, за яких обставин, чи це було помилково, чи умисно. Україна 2001 року теж збила цивільний авіалайнер. Якщо це помилка і Іран візьме на себе відповідальність, то питання вирішиться фінансовою компенсацією і політичною заявою про вибачення. Якщо це якась умисна операція в контексті загострення, то тут усе складніше. Коли відбуваються такі трагедії на тлі якогось збройного конфлікту, то їх розслідувати складно, бо є зацікавлені сторони, які щось приховують. Це нам покаже кейс МН-17. Поки не знаємо причин. Західні ЗМІ публікують, що їхні спецслужби схиляються до версії технічної несправності. США може використати цю ситуацію, звинувачуючи Іран у тому, що вони збили літак, навіть якщо цього не було. Іран же буде наполягати, що це технічна несправність. Поки минуло мало часу. Попередні результати із самописців мають бути оприлюднені протягом тижня. До того не можемо Іран підозрювати у змові тощо.

Пізно ввечері 2 січня США ліквідували іранського генерал-майора 62-річного Касема Сулеймані та заступника командувача Силами народної мобілізації Іраку 66-річного Абу Махді аль-Мухандіса. 5 січня парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає інші країни припинити будь-яку іноземну військову присутність. Дональд Трамп пригрозив Іраку санкціями. 5 січня пообіцяв завдати ударів по 52 іранських об'єктах, якщо Тегеран здійснить будь-яку атаку проти Америки. Влада Ірану ухвалила законопроект, який визначає Сполучені Штати та Пентагон терористичними організаціями. А 8 січня іранські військові сили обстріляли американські військові бази в Іраку поблизу міста Ербіля. 9 січня Дональд Трамп у зверненні до американської нації заявив, що не йтиме на загострення з Іраном:

Зараз ви читаєте новину «"Будуть нові провокації" – як розвиватиметься загострення між США та Іраном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути