неділя, 05 січня 2020 21:32

Іран повністю вийшов з ядерної угоди

Іран повністю вийшов з ядерної угоди
Іран готовий повернутися до виконання зобов'язань в разі зняття санкцій проти країни

Іран більше не дотримуватиметься ядерної угоди 2015 року. Зокрема йдеться про відмову від ліміту на збагачення урану, на кількість накопиченого збагаченого урану, а також продовження досліджень і розробок у своїй ядерній програмі.

Про це повідомило Іранське державне телебачення, передає AP.

Іран відмовиться від ядерних зобов'язань з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Китаєм та Росією. При цьому Ісламська республіка продовжить співпрацювати з МАГАТЕ. Вона готова повернутися до виконання зобов'язань в разі зняття санкцій проти країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп заявив, що США вдарять по 52 іранським об'єктам

Вперше Тегеран відмовився від ряду ядерних обмежень через рік після виходу США з угоди щодо іранської ядерної програми. 8 травня 2018 року, президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з даної угоди і поновлення санкцій проти Ірану.

Ядерну угоду уклали 2015-го у Відні, щоб зупинити ядерну програму Тегерана в обмін на послаблення міжнародних економічних санкцій, які запровадили щодо цієї країни. Головна метою домовленостей було переконатися, що Іран не зможе виробляти ядерну зброю, проте має право збагачувати ядерне паливо для використання у цивільних цілях.

Раніше у Тегерані вже заявили про наміри вийти з ядерної угоди 2015-го.

В ніч на п'ятницю, 3 січня, командувач спецпідрозділу "Ель-Кудс" іранського Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані та заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс були знищені в результаті ракетного удару в районі аеропорту Багдада. Наказ про ліквідацію віддав особисто президент США Трамп.

Зараз ви читаєте новину «Іран повністю вийшов з ядерної угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути