Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2022 08:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як би це не засмучувало Путіна" – у США зробили заяву щодо переговорів з РФ від імені Зеленського

"Як би це не засмучувало Путіна" – у США зробили заяву щодо переговорів з РФ від імені Зеленського
Переговорів між США та Росією щодо України не буде, заявили у Білому домі. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Президент Володимир Зеленський може єдиний вирішувати, чи потрібні переговори України та Росії щодо завершення війни, коли вони мають відбутися і на яких умовах.

На цьому наголосив координатор Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу для преси, пише Zn.ua.

Так Кірбі відповів на запитання російського пропагандиста з "РИА Новости" Ігоря Неймушина про те, чи посилатиме Вашингтон сигнал Києву про необхідність переговорів, на що натякав президент Росії Володимир Путін на Валдайському форумі.

Ставлячи питання, Наймушин навмисне підкреслив те, що його країна розглядає завершення війни в Україні виключно в результаті переговорів Росії та США. Маючи на увазі поширену у РФ точку зору щодо перебування України під повним зовнішнім управлінням США.

"Американські офіційні особи нещодавно заявляли, що переговори між Росією та США щодо врегулювання питання України є недоречними... в контексті українського врегулювання", – почав ставити питання Наймушин.

Він додав, що у Державному департаменті заявляли, що не чули послання від Росії щодо її готовності до діалогу та дипломатії, хоча Путін щойно сказав, що Росія готова до переговорів і чекає сигналу від США українському керівництву.

"Чи є з боку США спротив у контексті переговорів і що може стати стимулом для США почати такі переговори? Чи розуміє Білий дім, що конфлікт в Україні не може завершитись без переговорів між Росією і США?" – запитав Наймушин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському привезли "сигнал" від Путіна

Відповідаючи на питання, яке він назвав "хорошим", Кірбі порадив Наймушину бути уважнішим і нагадав, що США від самого початку дотримувалися принципу "нічого про Україну без України".

"Коли і якщо настане час для переговорів про мир, це буде і це має бути рішенням президента Зеленського, на його умовах. Він є президентом суверенної країни, суверенної держави. Як би це не засмучувало Путіна, він може цього не визнавати, але це суверенна, незалежна нація. Президента Зеленського обрали українці, щоб він говорив від їхнього імені і від імені країни. І саме йому визначати, коли і на яких умовах він сідатиме за стіл переговорів з Путіним щодо завершення цієї війни", – наголосив Кірбі.

Додав, що досі Путін не виявив жодного інтересу до діалогу із Зеленським щодо цієї війни, навіть навпаки. Усе, що він робить, демонструє, що він хоче продовжувати війну.

Зокрема, Кірбі нагадав про проведені Росією фіктивні референдуми, мобілізацію, "воєнний стан" на територіях, що йому не належать, і серію ударів по цивільній інфраструктурі та цивільному населенню.

"Боже мій, у що б'ють ці ракети? Дитячий майданчик. І він їде до таких країн, як Іран, щоб отримати безпілотники та, можливо, навіть ракети класу "земля – земля", щоб він міг продовжувати чинити насильство над українським народом. Це не дії уряду, це не дії лідера, який серйозно ставиться до переговорів про закінчення війни", – наголосив Кірбі.

Він підкреслив, що США продовжать підтримувати українську армію, щоб бути переконаними у тому, що вона може досягати успіху.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва нібито відкрита для переговорів із Заходом стосовно України, але "досі не має серйозних пропозицій щодо переговорів". У Вашингтоні назвали"позерством" заяви російської сторони про начебто готовність до мирного діалогу на тлі ракетних ударів по мирних українських містах.

США не збираються вести діалог з Росією про врегулювання конфлікту від імені офіційного Києва, як того б хотів Кремль. Вашингтон продовжить дотримуватися політики "жодних переговорів про Україну без України", заявили в Держдепартаменті.

Україна виступає проти мирних переговорів з Кремлем без участі офіційного Києва. Володимир Зеленський відкинув будь-яку можливість переговорів з Володимиром Путіним після проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України.

Путін не збирається завершувати війну, а так зване "перемир'я" у вигляді переговорів йому потрібне лише для того, аби зібратися з силами для нового наступу навесні 2023 року, писало російське видання "Медуза".

Зараз ви читаєте новину «"Як би це не засмучувало Путіна" – у США зробили заяву щодо переговорів з РФ від імені Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути