субота, 04 квітня 2020 11:52

12 країн створили воєнно-політичний союз

12 країн створили воєнно-політичний союз
НАТО створили у 1949-му ФОТО: CSIS

Представники 12 країн підписали Північно-атлантичний пакт про воєнно-політичний союз 4 квітня 1949-го.

НАТО створили заради захисту демократії і стримання можливої комуністичної агресії проти Західної Європи. Пакт підписали США, Велика Британія, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Канада, Данія, Ісландія, Норвегія та Португалія. Під час "холодної війни" НАТО став головним військовим союзом проти Радянського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців готові голосувати за вступ до НАТО

Відносини між США та СРСР стали стрімко погіршуватися 1948-го. Країни не могли дійти згоди щодо повоєнного статусу Німеччини. США виступали за відновлення країни і переозброєння. СРСР був проти. У червні Союз заблокував наземне перевезення до американської окупаційної зони у Західному Берліні. Блокаду зняли за рік. До того часу населення там США забезпечували усім необхідним за допомогою авіавантажів.
У січні 1949-го президент Гаррі Трумен виступив з промовою про те, що між силами демократії і комунізму почалася боротьба. Закликав об'єднуватися. У квітні підписали пакт. Підписанти погодилися: "Збройний напад на одного або декількох з них вважатиметься нападом на всіх". Президент Трумен вітав організацію як "щит від агресії".

У червні 1949 року Сенат США ратифікував договір з великим відривом. Протягом наступних кількох років Греція, Туреччина та Західна Німеччина також приєдналися. Радянський Союз засудив НАТО як альянс, що розпалює агресію, і створив у 1955 році Варшавський договір (військовий союз між Радянським Союзом та його супутниками Східної Європи).

Сили НАТО активно намагалися покласти край громадянській війні в Боснії.

Зараз ви читаєте новину «12 країн створили воєнно-політичний союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути