Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2012 11:30
Володимир Яворівський
Володимир Яворівський
Народний депутата фракції "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

У весняних протестах головну роль відіграватиме Східна Україна

У весняних протестах головну роль відіграватиме Східна Україна

Найближчим часом Україну очікує хвиля масових протестів. Якщо хтось сумнівається в тому, що я сказав, то поїдьте до Луганська, проїдьтесь у маршрутках, поговоріть з людьми і всі будуть питати: "Когда начинаем?" Якщо щось розпочнеться, то проблеми схід-захід не буде. Каталізатором стануть соціальні чинники, а політичні випливуть пізніше самі.

Головну роль буде грати Східна Україна, бо про Західну і Центральну навіть говорити нічого. Вони готові. Я єдиного боюсь — східноукраїнської стихії. Бо центральні українці більш керовані, а Донеччина — це неконтрольована стихія. Це помітив навіть японський історик Хуроакі Куромія, який створив геніальну книгу "Свобода и террор в Донбассе". Зараз важко сказати, хто першим виступить. Це можуть бути і "афганці", і "чорнобильці". Найцікавіший сегмент — це середній клас, який зараз закриває свій бізнес.

ФОТОРЕПОРТАЖ: До 95-ї річниці Лютневої революції: у Києві влада змінювалася в середньому тричі на рік

Соціологія говорить, що понад 50% людей готові до активних дій і спротиву. Українці довго запрягають, але швидко їдуть потім. Побувавши у Луганську, я побачив, як піднімається цей градус. Як політик, маю моральне право сказати, що Україна буквально клекоче. У Луганську до мене підійшли чоловік і жінка, які сказали: "Ми хочемо їхати до Києва і спалити себе перед Кабінетом Міністрів". Я сказав не робити цих дурниць, бо там тільки погріють руки від цього полум'я.

Має бути якась іскра. Не кажу, що все може статись вже сьогодні, що треба Турчинову чи Яценюку вийти і сказати: "Все, браття, починаємо!" Українці цього не люблять. Однак поштовх буде, проте поки не буду казати, який саме. Була надзвичайно холодна зима, тому було б нерозумно, навіть підло, піднімати і виводити людей. Коли потепліє, побачимо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада не піде на громадянську війну" - політолог

Потрібно виробити дуже чітку і зрозумілу стратегію, подумати, що буде після цього. Питань дуже багато, бо невідомо вийдуть Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, чи ні. Березень усе покаже. До цього часу Рада Європи дала президенту Віктору Януковичу люфт. Думаю, європейці вже розуміють, що він нічого не робить і нічого не робитиме, бо переляканий. Президент заховався у себе в "Межигір'ї", де навіть кабінет зробив. Сидітиме у бункері і керуватиме Україною з підпілля. Він просто боїться виїжджати.

У березні можуть ввести навіть санкції, хоч і дуже обережно про це говорять. Багато лідерів західниїх країн налаштовані дуже радикально. Вони не хочуть мати біля Білорусі ще одну сіру дірку у Європі, розуміють небезпеку цього, тому будуть іти до кінця. Наприклад, приїжджали в Україну двоє міністрів закордонних справа Швеції і Польщі. Однак не до Януковича, а до Ахметова. Сигнал дуже серйозний. Знають, що з ним говорити не варто, а треба тиснути на нього через спонсорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Радикальних змін не буде, доки не піднімуться Схід та Південь" - Вітренко

Якщо страйк відбудеться до парламентських виборів, то ми можемо бути переконані, що вони стануть достроковими. Тоді не обов'язково чекати до осені, а можна ставити питання про проведення виборів навіть улітку. Все залежить від того, коли спалахне цей вогонь. Дострокові вибори одразу зроблять парламент іншим — не будуть прийматися ці маразматичні закони. Також негайно треба було б провести вибори суддів. Обирати їх не на довше, ніж на 2 роки. Якщо залишимо "систему Кірєєвих і Вовків", то нічого не вирішимо.

Велика проблема, що бракує яскравого харизматичного лідера. Проте, думаю, що до літа Юлію Тимошенко випустять.

Зараз ви читаєте новину «У весняних протестах головну роль відіграватиме Східна Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

113

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути