пʼятниця, 29 липня 2011 08:02
Володимир Яворівський
Володимир Яворівський
Народний депутата фракції "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

У зухвалості Кирила винен Янукович

Автор: Фото: Reuters
  Московський патріарх Кирило, Католікос-патріарх всія Грузії Ілія II і митрополит Київський і всієї України беруть участь у молебні на Володимирській гірці у Києві, 27 липня 2011 року
Московський патріарх Кирило, Католікос-патріарх всія Грузії Ілія II і митрополит Київський і всієї України беруть участь у молебні на Володимирській гірці у Києві, 27 липня 2011 року

Московський патріарх Кирило прибув у Київ на святковий молебень у честь хрещення Київської Русі. Це далеко не перший приїзд Кирила за цей рік. Його візити не мають жодного стосунку до свободи совісті й до релігії.

Якщо звернути увагу на поведінку московського патріарха, то не складно помітити, що він не робить жодних церковних ритуалів, відправ за всіма канонами православної церкви. Тобто Кирило здійснює лише одну функцію — політичну. Він приїжджає сюди, аби виконати конкретне завдання — знищити Київський патріархат, автокефалію, греко-католиків та об'єднати все в один конгломерат під його керівництвом. Він хоче, аби в Україні діяла лише єдина панівна церква Московського патріархату.

Думаю, у такому стані речей і зухвалій поведінці російського патріарха винен наш президент. Янукович ще з перших днів свого правління взяв на свою душу великий гріх. Він прийняв благословення на посаду президента від одного єдиного Московського патріархату. Янукович, мабуть, не усвідомлює, що він є президентом великої держави, де діє не лише Московський патріархат, а й інші конфесії. Але він цього не розуміє. Навіть Кучма, який був взагалі далекий від церковних звичаїв і питань, колишній директор великого екстериторіального підприємства, не дозволяв такої поведінки. Він запрошував на своє благословіння абсолютно всі українські конфесії: мусульман, католиків, православних, греко-католиків, іудеїв та інших.

Але Янукович не такий. Він і досі забуває, що займає посаду президента, а не є простим прихожанином церкви Московського патріархату. Звісно, Янукович має право ходити до тієї церкви, яка йому до вподоби. Проте неправильно й безсовісно на великі церковні свята вітати лише прихожан Московського патріархату й відвідувати лише її.

А те, що Кирило приїхав в Україну саме у День хрещення Русі, його промови про "рускій мір" свідчать про те, що він від імені російської держави активно проводить політику "совєтизації". Тобто хоче, аби знову була єдина держава із центром у Москві.

Але Кирило не розуміє, що цього не станеться більше ніколи. По-перше, через те, що своє прагнення російський церковний служитель висловлює у дуже відвертій формі, надзвичайно прозоро, грубо та сокирно. Мислячі люди це бачать, тому й не підтримують його ідей. По-друге, не варто забувати, що над українською церквою знущалися 350 років. А потім її просто не було. Ще 35-40 років тому я навіть подумати не міг, що українська церква буде.

Так, останні 20 років у нас були бездарні президенти, так, нічого не робилося для державного та культурного зміцнення держави, так, зараз культурні та освітні надбання нищить Табачник, але Україна і її віра все одно є.

Коли я стою на великі релігійні свята всеночну в Михайлівському соборі, я бачу молодь... Її стає все більше і більше. Отже, розумію, нічого у Кирила не вийде. Можливо, наша культура й зазнає удару, але ми вистоїмо. Якщо й досі не втратили ні віри, ні мови, то зараз на втратимо точно.

Зараз ви читаєте новину «У зухвалості Кирила винен Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

64

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути