Ексклюзиви
неділя, 07 серпня 2011 09:05
Володимир Яворівський
Володимир Яворівський
Народний депутата фракції "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина". Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

Депутат повинен отримувати зарплату за свою працю

Радник президента Ганна Герман каже, що українці не повинні платити за депутатську працю. Пояснює, що в парламенті немає бідних людей, і в наступному парламенті їх також не буде. Тобто пані Ганна вже зараз переконана, що у Верховній Раді будуть тільки представники Партії регіонів. Вона відкидає таких людей, як Володимир Яворівський, Віктор Терен, Михайло Косів та інших. Це творчі люди, які не мають ніякого бізнесу. Герман прикидає, що буде тільки її крило. Це повна дурниця і невдала імпровізація.

Я вносив законопроект, щоб обмежити депутатські пільги. Але там не йшлося про заробітну плату. Людина працює, тому має за це отримувати кошти. Наприклад, зараз у мене фактично немає ніяких гонорарів, хоча книжки мої виходять. Я живу на зарплату. Частину її витрачаю не на себе – допомагаю деяким письменникам та вчителям. Бо вони мають мізерну пенсію і не отримують додаткових грошей за книги. Не буду називати їхні прізвища, щоб не ставити у дурне становище. Коли йдеш біля Верховної Ради, обов'язково двоє-троє людей тебе ловлять за руку, просять допомогти. Бо в них то на квиток не вистачає, то ще щось. І ти даєш.

Будь-яка людина повинна отримувати зарплату, наголошую, за працю. А не так, як Рінат Ахметов. За моєї пам'яті, він один із тих депутатів, який тільки двічі був на сесії. Хоча не думаю, що він живе на заробітну плату. Її отримують його помічники чи охоронці.

Припускаю, що зарплату депутата треба зменшити. Як і пенсію. Я вносив пропозицію обмежити високі пенсії, але її не підтримали. Для депутата 15 тисяч – це забагато, коли люди отримують набагато менше. Той же письменник, класик української літератури Анатолій Дімаров має 1100 гривень. Хіба це нормально?! На них можна прожити?! Потрібно зменшувати і виплати колишнім парламентарям. Але цього в парламенті ніхто не хоче робити. Одні вже мають пенсію, інші знають, що будуть туди виходити.

Мені цікаво, що це за пільга: якщо людину не обрали народним депутатом, вона може кілька років отримувати 80% зарплати нардепа. Що це таке?! Якщо його не обрали, значить, туди йому і дорога. Я пропонував зняти цю пільгу. Або ще одне питання: коли депутат іде у відпустку, він додатково ще отримує кошти на оздоровлення. Нехай платять тільки відпускні і все.

Володимир Литвин не хоче ставити мій законопроект по пільгах на голосування. Комітет з питань регламенту просто воює проти цієї моєї ініціативи. Але я сподіваюся, що мені вдасться винести цей проект закону на наступній сесії.

Зараз ви читаєте новину «Депутат повинен отримувати зарплату за свою працю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути