середа, 27 липня 2011 00:45

"Мы не можем осуждать патриарха Кирилла за "кадиллак"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Люди обступили грузинського патріарха Іллю II біля Іллінського храму в Києві у вівторок. В Україну він приїхав на шість днів
Люди обступили грузинського патріарха Іллю II біля Іллінського храму в Києві у вівторок. В Україну він приїхав на шість днів

— Патриарх наш приехал к нам, и мы радуемся еще со вчерашнего дня. Он же с хором приехал. Мы в Лавре слушали — мороз по коже, — говорить 32-річна Харія Мірабішвілі у вівторок біля Іллінської церкви в Києві.

Грузинський патріарх Ілія II у понеділок прилетів до України на шість днів. У середу з главою Української православної церкви Московського патріархату митрополитом Володимиром та предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом відправить молебень на Володимирській гірці на честь річниці хрещення Русі.

А у вівторок приїхав до Іллінського храму. Доки його чекають, одне з приміщень церкви готують до інтерв'ю. Посеред ікон установлюють телекамери та два прожектори. Перед ними два стільці.

— Надо свет приглушить, а то у патриарха проблемы с сетчаткой. Его не разрешают снимать со вспышкой, — говорить операторам нардеп-"регіонал" Андрій Деркач, 43 роки. З патріархом розмовлятиме його донька 19-річна Тетяна.

— Мы фильтры наденем, по глазам не будет бить, — кажуть телевізійники й затягують лампи білою тканиною.

У цей час на вулиці збираються близько 200 людей. Переважно грузини. Чоловіки стоять окремо. Троє жінок співають "Отче наш" грузинською. Чути, як вихваляють патріарха за об'єднання православних церков, за написання музики до молитов.

— Не нам судить о том, что делают служители церкви, на чем ездят или где живут, — говорить 49-річна Сісналі. — Иногда они носят дорогие вещи. Но это им жертвуют миряне, которым Бог дал богатство. Мы не можем осуждать патриарха Кирилла за дорогую яхту или кадиллак. А наш патриарх очень скромный, про него такое не говорят.

Владика запізнюється на годину. Люди займають усі місця для сидіння. Кілька дівчат сідають на мармурову плиту, на якій стоїть розп'яття.

— Що ви тут всілися! Тут треба тільки стати й молитися. А ви дупами до Бога повернулися! — лає їх 72-річна Марія Іванівна. Її знімає один з операторів.

— Покажуть вас на весь світ по телевізору. Скажуть — отакі баби до церкви ходять. Вам же батюшка не робить зауваження, що ви кричите, — каже їй 68-річна Олександра Кравченко.

— Думайте о смирении, — додає чорнявий хлопець. — Надо подсказывать, а не указывать.

Суперечки стихають, бо під'їжджає кортеж Ілії II. Двоє охоронців допомагають йому висісти із заднього сидіння чорного "мерседеса", ведуть попід руки до церкви. Дорогою він благословляє вірян.

— Надеюсь, что Господь объединит Украину и здесь будет единая паства, — говорить патріарх під час молебню.

Зараз ви читаєте новину «"Мы не можем осуждать патриарха Кирилла за "кадиллак"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути