пʼятниця, 25 листопада 2011 00:15

До Ахметова прилетіли два міністри закордонних справ

У середу міністри закордонних справ Польщі та Швеції — Радослав Сікорський та Карл Більдт відвідали матч "Шахтар"—"Порту" в Донецьку. Зустрілися з мільярдером, нардепом-"регіоналом" Рінатом Ахметовим.

— Розмовляли про парафування Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, — переконаний польський депутат Європарламенту 36-річний Павел Коваль. — Коли Польща входила в ЄС, важливою була навіть підтримка польських католицьких єпископів. Звісно, Рінат Ахметов — не єпископ, але як бізнесмен впливає на багато процесів в Україні. Я бачив, як він сидів за одним столом іще з президентом Віктором Ющенком.

Чи мусить бути такий тісний зв'язок між політикою та бізнесом?

— Якщо суспільству це не подобається, то вам треба міняти систему. Полякам, до речі, це теж не до вподоби. Але якщо Україна хоче йти європейським шляхом, треба використати всі можливі способи для цього. Зокрема — розмови з бізнесменами та олігархами. Мусить бути здорове розуміння, що про Україну та ЄС ми говоримо і з Борисом Тарасюком, і з Рінатом Ахметовим. Це реальність.

Наскільки ймовірним є парафування Угоди про асоціацію у грудні?

— Українці надають забагато значення цьому технічному моментові, який лише означає, що перемовини закінчилися. Після парафування Євросоюз матиме ще сотні нагод натиснути на Україну, на вашу політичну ситуацію. Але виставляння зараз умов типу "дайте нам гарантію членства" означає, що цього рішення не ухвалять. Не варто було українській владі говорити про питання членства в ЄС перед парафуванням. Це дуже ризикований крок.

Угоду можуть парафувати і 19 грудня, і три місяці потому. Але потім до цього питання не повертатимуться років зо два-три. Або 10.

Як у Євросоюзі ставляться до України?

— За останні два роки позиції Києва в ЄС дуже послабшали через проблеми з демократією та пріоритети нової влади. Питання асоціації з Україною не таке вже й важливе, бо є чимало інших проблем, насамперед фінансових.

Зараз ви читаєте новину «До Ахметова прилетіли два міністри закордонних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути