четвер, 25 вересня 2008 17:16

Владислав Вігуржинський найкраще сфотографував село

Самодіяльний фотограф-любитель із Тульчина на Вінниччині 35-річний Владислав Вігуржинський став переможцем першого всеукраїнського конкурсу "Історія одного села" у номінації "Фотографія". Конкурс для молоді 14–35 років організувала Селянська спілка молоді України. Нагороджували в місті Прилуки Чернігівської області.

— Я зробив акцент на ретро-фото. До цього мене підштовхнув нещодавно виданий фотоальбом вінницького художника Володимира Козюка "Вінниця: погляд у минуле", — розповідає Вігуржинський. — За представлені п"ять фотознімків про село Михайлівка Тульчинського району мене нагородили дипломом та радіоприймачем.

На одній світлині інсценізовано період румунської окупації у Другій світовій війні. На чотирьох інших — дореволюційний період Михайлівки.

Вігуржинський використав архівні джерела. Роздрукував німецьку карту з позначеними на ній сусідніми до Михайлівки селами. Узяв текст оголошення про обмін радянських карбованців на рейхс-марки.

Сфотографував 86-річну жінку. Вона була свідком воєнних подій і працювала в трудовій общині. Відтворив хату під соломою та її господиню в українській вишиванці, тодішнього священика, церкви, чиновників, учителів.

Владислав каже, Михайлівку вибрав невипадково. У ній священиком служив його прапрадід. Із цього села і дружина.

— Жаль, що наступного року я не зможу взяти участь у конкурсі, бо мені вже 35 років, — говорить автор.

Вігуржинський любительською фотосправою захоплюється 16 років. Його знімки друкують у районній та обласних газетах. Двічі фотовиставки відбувалися в місцевому краєзнавчому музеї. До 400-річчя Тульчина автор видав фотоальбом. Працює над книгою про Тульчин.

Зараз ви читаєте новину «Владислав Вігуржинський найкраще сфотографував село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути