четвер, 26 червня 2008 19:31

Віруючі купили будинок колишнім в"язням

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Житель притулку для колишніх в’язнів в Українці Літинського району Валерій Соболєв показує наколки. На грудях у нього — портрет Леніна
Житель притулку для колишніх в’язнів в Українці Літинського району Валерій Соболєв показує наколки. На грудях у нього — портрет Леніна

62-річний Валерій Соболєв торік 7 червня вийшов із тюрми. Чоловік осів у притулку для колишніх ув"язнених у селі Українка Літинського району.

— Люди виходять із тюрми, у них ні кола ні двора, — пояснює ініціатор створення притулку пастор церкви "Євангельські Християни-Баптисти" в Літині 50-річний Павло Почапський. — Ми їм в Українці на пожертвування віруючих придбали будинок. Там жили чоловік п"ять. А зараз — один дєдушка. Люди на очах міняються. Наш дєдушка не п"є, не курить. Ми ним довольні. Розвів курчат, індичат.

Притулок на околиці, біля лісу. Невисокий чоловік у плавках щось стукає молотком.

— Вы случайно не из верующих? — зустрічає мене біля хвіртки. На його грудях наколка портрета Леніна. — Проходите в дом. Здесь у нас общежитие.

Простора кімната, свіжопофарбована. На стіні висить полотно з вишитим "Отче наш...".

— Когда приезжают братья, мы молимся, — веде далі Соболєв, надягаючи сорочку і штани. — Раза два в неделю бывают. Здесь работы и работы! Видели, какой сад посадили? Полторы тысячи яблонь.

Уперше до колонії Соболєв потрапив, як каже, "по малолетке".

— Иду с товарищем, — згадує. — Он вдруг присел. Как будто шнурок завязать. Мимо девушка проходила. Он с ноги нож достал — и к ней: снимай часы. Я рядом стоял. Ему дали два года и мне два года.

"Ходок" у Валерія Соболєва було шість.

— Второй раз только с тюрьмы вышел, — додає. — Мама говорит: "Беда" — и показывает разорванную одежду сестры. Ее сосед изнасиловал. У меня в голове дурь, за нож схватился, побежал отомстить. Дали семь лет… Когда освободился, жена Лидка с другим уже живет. Потом опять на три года попал — украл сварочный аппарат. А вот последний раз мне 15 лет дали. За что — не знаю. Зять засадил. Дочка умерла, он стал хозяином дома. Cоседскую девочку подговорил, и та заявила, что я ее изнасиловал. А я к ней пальцем не прикасался. И в заключении экспертизы было, что она девочка.

Питаю, за що він сидів попередні 12 років.

— Оно вам надо? Вот помогли бы пенсии добиться. Я в Одессе работал сантехником. А в ответе с департамента архивных дел пишут: "Приказы ЖЕКа-36 за 1965–1969 годы не сданы в архив".

Востаннє Валерій Соболєв сидів у Стрижавці.

— В колонию приехал пастор. Я начал посещать собрания. А в Украинке принял крещение. Здесь хорошо. Воздух, природа. Сегодня утром глядь в окно, а там заяц у калитки. Было бы ружье... Но нельзя.

Притулку трохи більше року. У селі він працює неофіційно.

— Я не бачила жодних документів, — каже 52-річна Дарія Царюк, секретар Кулизької сільради, до якої входить Українка. — Виходить, що там живуть як на квартирі. Але нарікань від місцевих нема.

Зараз ви читаєте новину «Віруючі купили будинок колишнім в"язням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути