вівторок, 08 липня 2008 15:21

У Тростянці продаватимуть трамадол

— Це просто ужас! — обурюється 40-річна Валентина, жителька райцентру Тростянець на Вінниччині. — Отак рубанули з плеча і плюнули на людей. Що вони там собі у верхах думають?!

Жінка не називає прізвища, бо йдеться про її хворого на рак близького родича.

— Раніше ми брали трамадол у Тростянецькій лікарняній аптеці, — каже Валентина. — А тепер потрібно їхати або в Ладижин, або в Вінницю. Виписують по десять ампул. Нам це на три дні. У Тростянці жодна аптека не має ліцензії на продаж трамадолу.

До Ладижина — 20 км, квиток в один бік коштує 4–5 грн. До Вінниці — 100 км, ціна білета — 20 грн.

— Кількість жителів району, яким потрібен трамадол, щодня міняється, — зазначає районний онколог Іван Соловей, 63 роки. — Позавчора було 18, вчора — 12, сьогодні — 6. А завтра може бути знову 12. Бо кілька днів тому хворому допомагав кетанол, зараз — трамадол, а невдовзі — взагалі морфій. А на обліку загалом 800 онкохворих. 50 виявили вже цього року. Прослідковується тенденція до росту захворюваності.

Заклад отримує трамадол лише для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, говорить головний лікар Тростянецької райлікарні Віктор Дзюб. Їм — ліки безплатні.

Родичі онкохворих, які перебувають удома, не вимагають трамадол безкоштовно. Головне, щоб він був.

— Із власної ініціативи я ліцензію ніколи б не брав, бо це добрячий головний біль при мінімумі вигоди, — зізнається завідуючий Ладижинською комунальною аптекою 32-річний Михайло Бабчинський. — Але коли кілька років тому аптека відкривалася, міський голова (Валерій Коломєйцев. — "ГПУ") сказав, щоб я взяв цю ліцензію, не зважаючи на витрати. Щоб ладижинці не їздили по ліки у Вінницю чи ще куди. Довелося брати.

Ліцензія коштує гривень 400–500, але її оформлення — дуже клопітлива справа. За дозволами треба їхати до Києва. Приміщення аптеки має бути під сигналізацією і з сейфом. Усі працівники повинні надати довідки, що не були судимі і не мали наркотичної залежності тощо.

Хворі зможуть отримати трамадол і в сусідньому Тростянці.

— За місяць ліцензія буде, — переконана завідуюча тростянецькою лікарнянською аптекою Таїса Мазур, 33 роки. — А поки що за домовленістю усі хворі з нашого району можуть брати трамадол у Ладижині.

Зараз ви читаєте новину «У Тростянці продаватимуть трамадол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути