четвер, 24 січня 2008 18:28

Селяни Куманівки судяться за паї з орендатором

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Селяни з Куманівки в приміщенні сільської ради консультуються з інспектором козятинського земельного відділу Анатолієм Савіченком (крайній зліва).  Фермер не хоче продовжувати із ними договори оренди, а декому не виплатив за попередні роки
Селяни з Куманівки в приміщенні сільської ради консультуються з інспектором козятинського земельного відділу Анатолієм Савіченком (крайній зліва). Фермер не хоче продовжувати із ними договори оренди, а декому не виплатив за попередні роки

До сільради села Куманівки Козятинського району у вівторок 22 січня прийшли близько 20 селян. Усі в руках тримають папери з договорами оренди земельних паїв  фермерським господарством "Світанок-В". Скаржаться, що термін дії договорів закінчився торік у листопаді. Фермер нових не уклав, однак землю восени зорав і засіяв.

56-річна Валентина Ліпська, яка живе в Калинівці, земельний пай у Куманівці успадкувала від матері. Чотири роки фермер платив жінці за оренду землі. Торік за 4,2 га заплатив 650 грн. Та на наступний рік власник підприємства Володимир Шевчук відмовився переукладати договір. Валентина Ліпська пояснює це неприязню між її рідним братом із  Куманівки та фермером. Проте на ділянці фермер засіяв пшеницю. Сказав, що він тут господар і робитиме, як захоче.

Господарство Володимира Шевчука орендує близько 1250 га землі.

— Справді, договори на оренду були укладені лише з частиною людей, — пояснює сільський голова Куманівки 40-річний Володимир Гижа. — Люди мене просили надати довідки, чи був продовжений із ними договір. Я радив їм звертатися в земельний відділ Козятинського району, оскільки договори фіксуються в державному реєстрі, а не так як раніше, у сільській раді.

У контору підприємства "Світанок-В" люди бояться звертатися. Кажуть, "розмова з фермером не клеїться".

— Мій чоловік працює в Шевчука. Якось поставив на вулиці трактора, то він йому погрожував пістолетом, — каже 58-річна жителька села Ніна Білоус. — Чоловік встиг утекти, тоді Шевчук побив у тракторі вікна. Зверталися в прокуратуру Козятинського району, але досі відповіді від них немає.

Троє селян із Куманівки восени подали на Шевчука до суду за несплату оренди в попередні роки. Схулання відтягується вже кілька місяців через те, що не зібрали всі документи.

— У мене договір підписаний п"ять років тому, — скаржиться 50-річна Галина Онипчук, яка позивалася. — Гроші за оренду землі мені виплатили лише торік.

Родина Козлових домоглася відділення паю від орендованих земель. Їхня ділянка в кінці поля, над річкою. Щоб її обробляти, за законом орендар має забезпечити дорогу.

Радить ні в якому разі не підписувати пустих бланків

— Він зорав усе поле, — розповідає 58-річна Генефа Козлова. — Направив нам повідомлення про те, що розірвав договір оренди в односторонньому порядку. Дороги до землі не було, тому обробити її ми не могли. Він нам виплатив компенсацію в кінці року у розмірі орендної плати. Але ми хочемо обробляти свою землю!

Інспектор відділу земельних ресурсів Козятинської райдержадміністрації 56-річний Анатолій Савіченко каже, що до нього з заявами звернулося 60 родин із Куманівки. Частина з них хоче вийти зі своїми паями, або ж скаржаться, що їм не забезпечують проїзду до земельної ділянки.

— У нас немає інформації зі скількома людьми він підписав ті договори, — пояснює Анатолій Савіченко. — Я кілька разів намагався з ним зустрітися, але його на місці немає. Спілкуємося поштою. Документи, які він має підписувати, відправляю рекомендованими листами. Уже кілька разів Шевчук отримував штрафи за невиконання приписів.

Селяни, з якими орендар підписав договір на наступний рік, свої примірники угод іще не отримали.

Орендар Шевчук на зустріч із кореспондентом "ГПУ" не зміг прийти через невідкладні справи. У телефонній розмові сказав, що в господарстві в нього все робиться по-людськи. Селяни, які на нього скаржаться, — ледачі, не хочуть працювати. Через це виникли непорозуміння.

— Такі конфлікти потрібно влагоджувати тільки в суді, — зауважує заступник начальника головного управління земельних ресурсів Вінницької області Іван Пашкевич. — Але часто люди не знайомляться з договорами перед тим, як підписати. Іноді не мають зареєстрованих примірників у себе на руках. Без такого документу довести нічого не можна.

Наприклад, наприкінці минулого року до суду звернувся Анатолій Остапчук із села Василівка Іллінецького району. Йому не платили за оренду паю чотири роки. У суді виявили, що його договір не зафіксований у державному реєстрі договорів оренди землі. У розгляданні позову відмовили.

Пашкевич радить ні в якому разі не підписувати пустих бланків угод. Із виданими орендарем договорами на підпис краще звернутися до нотаріуса. Він має завірити, зазначити  номер держреєстру. Це дає впевненість, що документ занесли до реєстру договорів оренди землі Вінницької регіональної філії Центру державного земельного кадастру.

Зараз ви читаєте новину «Селяни Куманівки судяться за паї з орендатором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути