пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Рибу продають уп"ятеро дешевше за м"ясо

На Привокзальному ринку у Вінниці кілька тижнів тому почали продавати живу рибу. Її виловлюють у водоймах.

Товстолоб коштує 7,5 грн за кг, щука — 8, за карася просять 6,5 грн. Біля машини із тазиками риби вишикувалася черга. Стоять переважно люди похилого віку.

— Мусимо їсти рибу, вона дешевша за м"ясо в п"ять разів, — каже Людмила Терещенко, 56 років. — Пенсії на м"ясо не хвате, а рибою переб"ємося. Роблю котлєтки або жарю.

Жінка бере 2 кг товстолоба, кілька карасів. За нею жіночка в червоному плащі набирає в пакет кілька кілограмів. Кожну рибину нюхає.

— Треба вибирати рибу, яка дихає, — радить 47-річна Олеся Поліщук. — Це гарантія, що вона не порчена. Я торік взяла риби, стала її чистити, а вона внутрі із черв"яками. Продавці вкинули на низ порчену рибу, а зверху притрусили живою і продавали всю підряд.

Наступного дня жінка прийшла на ринок розбиратися із продавцями. Їх на ринку вже не було.

— Хіба тут комусь щось докажеш, — махає рукою Поліщук. — Ні чеків, ні документів. Треба самому добре дивитися, що купляєш. Після того ходжу по базару і нюхаю весь товар. На мене, канєшно, дивляться як на больну, ну а шо робити?

Треба вибирати рибу, яка дихає

Сертифікатів на товар продавці не показують. Підприємець Анатолій Вальчик кілька років продає рибу на ринку Привокзальному.

— Ми її скупляємо в мєсних рибаків, — пояснює чоловік. — Єстєствєнно, ніяких документів у них не вимагаємо, так виходить дешевше.

Щоранку товар, який має продаватися, перевіряють працівники лабораторії ринку.

— Ми дивимося чи є документи звідки привезена риба, коли проводилася закупка, — пояснює працівник лабораторії Центрального ринку Андрій, 27 років, прізвища чоловік не називає. — Більшість товару привозна. Зараз спускають ставки, часто везуть рибу з інших областей. Лабораторну перевірку риби не проводимо, хіба що коли товар викликає підозру. Тоді направляємо рибу в спецлабораторію. Усю партію вилучаємо. Таких випадків за останні кілька років не пригадую.

При вході до Центрального ринку кілька приватників продають рибу із землі.

— Беріть свіженьку, — припрошує 46-річна Ярина Баланюк.

Запитую чи є якісь документи.

— Які вам документи треба, он хвостом шевеле, значить свіжа, — відказує жінка. — Беріть, я хорошо ціну спущу.

Жінки розмовляють між собою.

— Учора чоловік перекупив 50 кілограмів риби, цілий день простояла, але не всю продала, — каже. — Може, сьодні допродам.


Перед спуском ставків власники повинні здати на аналіз воду.

Кілька років тому власник ставка в селі Щітки Вінницького району 35-річний Олександр носив на дослідження рибу.

— Я щороку наприкінці вересня спускаю ставок, — розповідає чоловік. — Ніколи ні про який аналіз води не чув. Колись казали, як його нема, будуть штрафувати. Но ви ж знаєте, як у нас штрафують? Приходять і чекають, щоб щось дав у руки. Як тільки видав грошову нагороду, так вони й забувають про то за чим прийшли. Нам же ніхто ніколи не пояснював у яку лабораторію нести воду.

— У мене якраз тоді риба боліла, — пригадує. — Із води випригувала й малька багато плавало дохлого. Я поніс у лабораторію, болячок не виявили, знайшли якийсь хімічний елемент у воді. Я трохи почистив ставок, і все минулося.

Зараз ви читаєте новину «Рибу продають уп"ятеро дешевше за м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути