четвер, 13 листопада 2008 18:36

Нащадки графа Моркова зібралися в селі Кукавка

Нащадки графа Моркова зібралися в селі Кукавка

До села Кукавка Могилів-Подільського району приїхали нащадки графа Моркова з Франції, Іспанії, Феодосії, Львова та Києва. Відкривали Музей ім. Моркових.

— Землю в селах Кукавка та Нижній Ольчедаїв Моркову 1796 року подарувала цариця Катерина, — розповідає директор музею 69-річний Микола Драбатий. — Граф розбудовував маєтки, заснував села Ломозів та Іракліївку. На річці Лядова збудував водяні млини, а в Кукавці звів церкву. Її проектував та розписав його кріпак — відомий російський художник Василь Тропінін. Останній із Моркових, лікар та метеоролог Іраклій Морков жив тут. Він був онуком відомого графа. У маєтку в Нижньому Ольчедаєві мав справжню метеорологічну станцію. Його праці використовувалися в Паризькій академії.

По дорозі до маєтку Іраклія Моркова зберігся стовп із написом: "Далі їхати не можна — володіння графа Моркова".

Музей Моркових у Кукавці відкрили за фінансової підтримки 57-річного іспанця Хуліо Еміліо Марко Франко. Він — один із нащадків графа, хрещений іменем Юрій. Чоловік постійно шукає нові факти про свій дворянський рід. Усім причетним до створення музею вручив грамоти.

— Кукавка стала для нас другою домівкою. І я намагатимусь зробити все, щоб вона була відомою завдяки своїй історії, — каже Юрій українською з іспанським акцентом.

2006 року Юрій Морков установив біля стін церкви пам"ятник, де поховано шість членів його старовинного роду. У Кукавській церкві кілька років тому обвінчалася Анна Давидченко, праправнучка Іраклія Дмитровича Моркова.

41-річна графиня Анна Давидченко — художниця. Музеєві вона подарувала дев"ять портретів своїх предків.

— Дуже трудно було намалювати картини, — каже Давидченко. — Графів та графинь Моркових я змальовувала зі старих фотографій малесенького розміру.

Правнучка Миколи Аркадійовича Моркова 86-річна Елізабет Мейєр привезла із Франції в подарунок музеєві кухонний сервіз. Він дістався їй від прадіда. Жінка з племінником П"єром Крістофарі вперше побувала на батьківщині предка.

— Я добре пам"ятаю свого прадіда, — ділиться спогадами Мейєр. — На вихідні батьки  відправляли мене до нього. Ми його називали граф-папа. Родинних речей прадіда маю дуже багато. Тому хотілося, щоб і в музеї була часточка мого граф-папи.

Зараз ви читаєте новину «Нащадки графа Моркова зібралися в селі Кукавка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути