вівторок, 20 листопада 2007 07:07

На спомин жертв голодоморів викладуть хрест із 280 лампадок

24 листопада у Вінниці на кладовищі на вул. Хмельницьке шосе відслужать панахиду за померлими від голоду 1932–1933-го та 1947–1948 років. Поряд із пам"ятником жертвам голодоморів викладуть хрест з лампадок.

— Ми закупили 280 лампадок зі свічками, — розповідає начальник управління внутрішньої політики облдержадміністрації Володимир Лазаренко. — Кожен, хто прийде на панахиду, отримає свічку. На кладовищі встановлять великий екран, на якому транслюватимуть виступ президента. Такі самі панахиди проведуть у всіх райцентрах області.

Протягом тижня у школах роздаватимуть буклети з нагадуванням про День пам"яті жертв голодоморів і про акцію "Запали свічку". Цього дня кожна родина може купити свічку й поставити її на підвіконні.

24 листопада о 16.00 по всій країні оголосять хвилину мовчання. Транспорт зупиниться й подаватиме світлові сигнали. У церквах проведуть спеціальні богослужіння.

— На Вінниччині в часи Голодомору 1932–1933 років загинуло один мільйон 660 тисяч осіб, — говорить завідувач кафедри історії України Вінницького педуніверситету 45-річний Іван Романюк. — Але тоді до нашої області входила вся Хмельниччина та частина Житомирщини. Якщо брати сучасні межі, то в середньому померло до одного мільйона 200 тисяч людей. Це втричі більше, ніж кількість загиблих жителів області у роки Другої світової війни.

Точної цифри жертв голодоморів історики назвати не можуть. Книги в сільрадах, у яких записували кількість померлих у ті роки, за наказом влади знищили.

Зараз ви читаєте новину «На спомин жертв голодоморів викладуть хрест із 280 лампадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути