четвер, 08 листопада 2007 07:02

На кухні Тетяни Тютюник вибухнув газ

28 жовтня у літній кухні Тетяни Тютюник у селі Мізяківські Хутори на Вінниччині стався вибух газу. Вилетіло вікно, потріскалася й обсипалася стеля. Господиня перебуває в лікарні з опіками. У неї обгоріли ноги й обличчя.

— О сьомій годині поставила чайник. Відвернулася, а через секунду як бахне! — розповідає 55-річна Тетяна Тютюник.

Працівники районної служби газу з"ясували: вибух стався через несправний шланг, який з"єднував газовий балон та плиту. Його, за правилами техніки безпеки, потрібно міняти щороку.

— Запаху газу не чула, — каже жінка. — Не знаю, чого це сталося. Може, мені продали несправний балон?

Сам він, за словами газовиків, не може вибухнути. Небезпечним є газ, коли контактує з повітрям і поруч проскакує іскра.

На Вінниччині балони з газом продають три підприємства. У фірмах "Техногаз" і "Сенс" заперечують, що це могла бути їхня продукція. Кажуть, до Вінницького району машини компаній не виїжджають. У сільраді повідомили, що балони люди закуповують із машин районного газового господарства "Вінницягаз".

— Це не наш балон, — заперечує начальник відділу реалізації "Вінницягазу" Сергій Кравченко. — Востаннє цей дім ми обслуговували ще навесні. Ведемо ретельну документацію.

Газівники пояснюють, що переважно вибухи трапляються у недбайливих господарів. Вони тримають балони незакрученими, не обстежують обладнання, не реагують на витоки. Треба принюхуватися до плити, шланга, вентилів. Якщо чути запах газу, слід телефонувати "04".

Буває, витоку не помічають, бо не чують запаху газу. Це означає, що газівники недодали в балон пахучої речовини — одоранту. Саме завдяки їй газ набуває відомого усім запаху. У будь-якому разі наявність витоку в приміщенні може показати прилад — сигналізатор загазованості.

Зараз ви читаєте новину «На кухні Тетяни Тютюник вибухнув газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути