четвер, 23 серпня 2007 07:03

На добудову школи батьки здають по 200 гривень

Автор: фото: Ян ДАНИЛЕНКО
  У селі Вовчок Немирівського району мама учня Ольга Мельник (у світлій футболці) працює на будівництві нового приміщення місцевої школи
У селі Вовчок Немирівського району мама учня Ольга Мельник (у світлій футболці) працює на будівництві нового приміщення місцевої школи

До 1 вересня в області мали здати дві нові сільські школи. Майже готова школа в селі Рівне Мурованокуриловецького району. Восьмирічку у Вовчку Немирівського району добудувати не встигли.

— Моя донька Тетяна торік закінчила школу. Навчалася ще в старому приміщенні, — розповідає житель села Вовчок Микола Басовський. — А син Сергій у п"ятому класі. З осені ходитиме до нового. Хай навіть і не з першого вересня. Батьки обіцяли підтримку директорові й дотримали слова — ремонти в класах робили самі. Я щось робив власноруч, на щось здавав гроші.

Через село йде траса на Немирів та Вінницю. Автобуси зупиняються неподалік крамниці. Навпроти неї стоїть дореволюційна стара школа, в якій навчалися 114 дітей. Мощений шлях веде на пагорб до сільради. За нею видно дах нової школи. Зводити її припинили 1996-го, коли провели газ і водогін. Відновили роботи торік.

Нині в просторих приміщеннях будівельне сміття. З десяток людей неспішно щось роблять. За коридори, спортзал та їдальню ще не бралися.

— Будівельники трохи поробили в борг і чекають. Із запланованих 760 тисяч гривень із держбюджету дали лише 400, — розповідає сільський голова Микола Кобринчук. — Гроші обіцяють із дня на день. Головне, школу відкриємо-таки цього року.

Цегляні стіни новобуди утеплили пінопластом. На двох поверхах поставили металопластикові вікна. Батьки школярів  поштукатурили стіни класів і постелили підлогу. На запитання, як селяни допомагали будівництву, директор чіткої відповіді не дає.

— Одні батьки робили ремонт, інші збирали гроші, — каже директор Віталій Нестленко.

Рівненську двоповерхову школу в Мурованокуриловецькому районі допомагали будувати і батьки, і вчителі. Залежно від кількості учнів у класі та обсягу внутрішніх робіт люди здавали від 50 до 200 грн. Менше платили ті, хто робив ремонт власноруч.

— Нову одинадцятирічку в Рівному почали будувати 16 років тому. Через п"ять років довгобуд завалився, — розповідає директор. Торік розпочинали майже з нуля.

Стара школа займала старий панський маєток. Тут навчалися 150 учнів. Нині будівля в аварійному стані. Нова школа розрахована на 198 учнів. До неї ходитимуть діти з сусідніх сіл: Дружби, Нишівців, Іраклієвки, Жеребилівки.

Цьогоріч в області мають здати 12 із 35 сільських шкіл-довгобудів.

Зараз ви читаєте новину «На добудову школи батьки здають по 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути