четвер, 04 грудня 2008 16:45

Інтернат виховуватиме дітей до повноліття

Інтернат виховуватиме дітей до повноліття

"На уроках не жувати, не дрімати і не спати. І домашні всі завдання на 12 готувати. Клянусь!.." — так у вінницькому дитбудинку "Гніздечко" 7-річна Анечка Корольова репетирує роль до шкільного свята. Заклад змінив статус. Раніше тут виховувалися діти від 3 до 7 років. Із вересня цьогоріч вихованці житимуть тут до повноліття.

У закладі 57 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

— Я завжди хотів, аби в нас діти були до повноліття. І щоб не розділяти рідних братів і сестер, — розповідає 50 річний Михайло Никифорович. Він 26 років працює в дитбудинку. — Хочемо розбудовуватися, щоб були приміщення за принципом малосімейних квартир, де проживали б брати й сестри.

У закладі працюють логопеди, дефектологи, педагоги, вихователі. Планують навчати вихованців англійської, водити на гуртки, займатися з ними плаванням, танцями.

— Раніше, як наших дітей забирали в інтернати, вони відрізнялися, — говорить логопед Людмила Козаченко. — Інших лише починали вчити букви, а наші вже читали.

7-річна Альона Амір показує свій пропис. На кількох сторінках під каліграфічно виведеними літерами наклейки-картинки.

— Це учителька нам так оцінки ставить, — каже дівчинка.

Вихователів із "Гніздечка" непокоїть поширення в Україні будинків сімейного типу (програму підтримує президент Віктор Ющенко та його дружина Катерина. — "ГПУ").

— Сьогодні прийомним батькам платять немалі кошти, — каже Ольга Мельник. — У такій сім"ї буває вісім-десять дітей. Їх вихованням займаються лише батьки. А у нас дев"ять дітей у групі й за ними дивиться вісім чоловік персоналу. Прийомні сім"ї рідко хто перевіряє. А у нас санстанція мало не кожний день, перевірки з управління освіти часто.

Нині вихованців "Гніздечка" на літні місяці беруть до себе італійські сім"ї. Віра Козак в Італії була тричі. А в сиріт Корольових є бабуся, яка працює в Італії і зараз оформляє документи, щоб забрати онуків до себе. Італійські господарі збільшили бабусі Корольових платню й пообіцяли надати житло для онуків.

— І ми з братіком цього літа були в Італії, — хвалиться вихованка дитбудинку Альона Амір. — У нас була своя кімната. Нас возили на качелі, давали багато макаронів, піців. Правда, мама деколи не розуміла, що ми говоримо. А папа брав Вітю із собою на лавору. Лавора — це робота, він стінки робить.

Зараз ви читаєте новину «Інтернат виховуватиме дітей до повноліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути