Ексклюзивы
четверг, 04 декабря 2008 16:45

Інтернат виховуватиме дітей до повноліття

Інтернат виховуватиме дітей до повноліття

"На уроках не жувати, не дрімати і не спати. І домашні всі завдання на 12 готувати. Клянусь!.." — так у вінницькому дитбудинку "Гніздечко" 7-річна Анечка Корольова репетирує роль до шкільного свята. Заклад змінив статус. Раніше тут виховувалися діти від 3 до 7 років. Із вересня цьогоріч вихованці житимуть тут до повноліття.

У закладі 57 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

— Я завжди хотів, аби в нас діти були до повноліття. І щоб не розділяти рідних братів і сестер, — розповідає 50 річний Михайло Никифорович. Він 26 років працює в дитбудинку. — Хочемо розбудовуватися, щоб були приміщення за принципом малосімейних квартир, де проживали б брати й сестри.

У закладі працюють логопеди, дефектологи, педагоги, вихователі. Планують навчати вихованців англійської, водити на гуртки, займатися з ними плаванням, танцями.

— Раніше, як наших дітей забирали в інтернати, вони відрізнялися, — говорить логопед Людмила Козаченко. — Інших лише починали вчити букви, а наші вже читали.

7-річна Альона Амір показує свій пропис. На кількох сторінках під каліграфічно виведеними літерами наклейки-картинки.

— Це учителька нам так оцінки ставить, — каже дівчинка.

Вихователів із "Гніздечка" непокоїть поширення в Україні будинків сімейного типу (програму підтримує президент Віктор Ющенко та його дружина Катерина. — "ГПУ").

— Сьогодні прийомним батькам платять немалі кошти, — каже Ольга Мельник. — У такій сім"ї буває вісім-десять дітей. Їх вихованням займаються лише батьки. А у нас дев"ять дітей у групі й за ними дивиться вісім чоловік персоналу. Прийомні сім"ї рідко хто перевіряє. А у нас санстанція мало не кожний день, перевірки з управління освіти часто.

Нині вихованців "Гніздечка" на літні місяці беруть до себе італійські сім"ї. Віра Козак в Італії була тричі. А в сиріт Корольових є бабуся, яка працює в Італії і зараз оформляє документи, щоб забрати онуків до себе. Італійські господарі збільшили бабусі Корольових платню й пообіцяли надати житло для онуків.

— І ми з братіком цього літа були в Італії, — хвалиться вихованка дитбудинку Альона Амір. — У нас була своя кімната. Нас возили на качелі, давали багато макаронів, піців. Правда, мама деколи не розуміла, що ми говоримо. А папа брав Вітю із собою на лавору. Лавора — це робота, він стінки робить.

Сейчас вы читаете новость «Інтернат виховуватиме дітей до повноліття». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть