середа, 07 травня 2008 19:35

Борис Малоголовчук вилікував себе від астми

Автор: фото: Олександр ГАЛІЗА
  На вулиці температура повітря +8 градусів — Борис Малоголовчук обливається водою на своєму подвір’ї в селі Мазурівка Тульчинського району. Цю процедуру чоловік повторює тричі на тиждень за будь-якої погоди. Каже, щоб не застудитися, треба обливатися не бі
На вулиці температура повітря +8 градусів — Борис Малоголовчук обливається водою на своєму подвір’ї в селі Мазурівка Тульчинського району. Цю процедуру чоловік повторює тричі на тиждень за будь-якої погоди. Каже, щоб не застудитися, треба обливатися не бі

67-річний Борис Малоголовчук із села Мазурівка Тульчинського району згадує про свою колишню хворобу.

— Я служив в армії в Алабіно під Москвою. Бувало, спали в палатках, а морози до мінус 35 градусів. Мене спасало, що з першого дня обливався холодною водою. А ось на гражданці не вберігся. Якось був під "градусом", потягнуло купатися. Вийшов із води, стало дрожити. Получив пневмонію. Сорок уколів пеніциліну — і тим її залічив. Натомість отримав астму.

Потім лікарі сказали Борисові, що астма алергічна. Болісно реагував на холод, пил, дим, цвіль. Коли дружина білила хату — не міг дихати.

— Тридцять років мучився. Навіть літом задихався, не те що зимою, — каже Борис.

Чоловік помітив: чим більше закутує тіло, тим дихати стає важче. Старався, аби горло постійно було відкритим.

— Я ліки приймав, тільки коли сильні приступи і відчував, що задихаюся. Але на уколи не "сідав". "Пчихалка", ну інгалятор, хоч і знімає приступи, але ослаблює організм. Тому ігнорував, — зізнається.

Борис розповідає, що починав займатися фізкультурою на кухні, в теплій сорочці, при температурі +5°. За три-чотири місяці ставало краще.

— Зранку на голодний жолудок помолився і почав вправи. Їх у мене двадцять — силові, розслабляючі. Коли підіймаю руки назад, роблю вдох, опускаю донизу — видох. Присідаю — вдох, піднімаюся— видох. Спочатку великих навантажень не давав. Віджимався від дверей, від стіни. Робив десять присідань. Стільки ж віджимався від полу. Через місяць прибавляв. За п"ять років дійшов до 35, — хвалиться чоловік. — І це дало свої результати — я вже мив руки холодною водою. Не було приступів, і коли дві години возився з холодними кавунами, які діставав із льоху.

Згодом у нього почалася сильна харчова алергія — розпухла нога. Довелося носити взуття 46-го розміру. Займатися фізкультурою вже не міг. Тому обливався холодною водою по пояс. Нині — повністю, але не більше хвилини, аби не застудитися.

— Водні процедури роблю три рази на тиждень, щоб організм не відвик. Після кожної розігріваюся. Але голову при цьому не мию. Тепер у мене насморку взагалі немає, грип не чіпляється. А для початківців, які хочуть себе вилікувати від астми, треба перших два тижні обмиватися водою з уксусом. Цього не бажано робити лише при великому морозі й вітрі, — переводячи подих, веде далі Борис.

Малоголовчук віруючий, працює охоронником у православній церкві в селі. Одружений, має 37-річного сина Віталія та 22-річну доньку Оксану. 24 роки пропрацював механіком Тульчинської машинолічильної станції.

— Хтів вилікуватися від астми син мого товариша. Приходив до мене, я йому вправи показував. Але він залишив цю справу, казав, що ноги болять. Став колотися і пішов на той світ. Ліки вже не допомогли, — тихо додає.

Чоловік не втримується, піднімає сорочку і показує на грудях воронку. Каже, вона сама по собі не утворюється. Коли людина задихається, то ребра втягуються. Тепер це як пам"ять про його хворобу.

— Ви запитували, чи пробував лікуватися травами? Пив, але вони нічого не дали. Найкраще — це вправи й обливання холодною водою. Ви ж бачите, у мене вже немає тих приступів. Але на це пішло цілих тридцять років. Ось зараз надворі плюс 8, я облився холодною водою, стою з вами і нічого, — усміхається Малоголовчук.

Зараз ви читаєте новину «Борис Малоголовчук вилікував себе від астми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути